Dette er noen av Norges største studiebyer

Av Trygve Norum-Lunås

Vi har tatt en kikk på noen av de mest populære byene å studere i, og gir deg et innblikk i hva som karakteriserer de store studiebyene her til lands. 

Oslo
Befolkning: 648.000
Antall studenter: 74.000

Hovedstaden er ikke bare den mest folkerike byen i Norge, men også byen med flest studenter og det største studietilbudet. Også innen kultur og uteliv er Oslo størst, og for byens studenter florerer det av festivaler, konserter, utesteder og studentkroer. Allerede ved semesterstart arrangeres Studentfestivalen i Oslo (STUDiO), som er den største årlige studentfestivalen i landet, og velkjente høydepunkter som By:Larm og Øyafestivalen er faste innslag i en tettpakket kulturkalender. Byens multikulturelle og internasjonale innslag gir opphav til et stort mangfold av butikker og restauranter, og Oslo-studentene kan nyte godt av et variert, rimelig og eksotisk utvalgt. Foruten storbylivet har man god tilgang til natur- og skogsområder med Oslomarka like i utkanten av byen, og for nær sagt enhver idrett, hobby og fritidssyssel finnes det et etablert tilbud i Oslo.

Trondheim
Innbyggere: 185.000
Antall studenter: 35.000

Nidarosdomen cathedral in Trondheim, Norway

Av alle de store studentbyene har Trondheim den største andelen studenter, og «Bartebyen», som trønderbyen omtales, har gjentatte ganger blitt kåret til Norges beste studentby. Beliggenheten i Trondheimsfjorden innebærer et lett omskiftelig værbilde, men tross i at man kan oppleve både regn, vind, snø og sol på én og samme dag er frivillighetsånden blant studentene i Trondheim på topp, og byen er kjent for det gode sosiale miljøet og det høye aktivitetsnivået på det over 100 år gamle Studentersamfundet. Byen er også hjem til Norges største idrettsforening, studentforeningen NTNUI, som har over 12.000 medlemmer og organiserer over 50 lag og aktiviteter i alt fra fotball og håndball, og eksotiske kampsporter som Capoeira og Qwan Ki Do, til nisjeidretter som rumpeldunk og sjonglering.

Stavanger
Innbyggere: 132.000
Antall studenter: 12.000

Preikestolen or Prekestolen, also known by the English translations of Preacher's Pulpit or Pulpit Rock, is a famous tourist attraction in Forsand, Ryfylke, NorwayStavanger er som kjent Norges oljehovedstad, og universitetet og høyskolene i byen kan skilte med at de befinner seg i hjertet av landets mest verdiskapende region. Forsknings- og studiemiljøene i Stavanger samarbeider godt med næringslivet i byen, og studenter får muligheten til å etablere verdifulle kontaktnettverk allerede i studietiden. Selv om internasjonalt næringsliv og handel setter sitt preg på både byen og studentlivet har Stavanger også et bredt kulturtilbud, og er hjem til blant annet den tradisjonsrike jazzfestivalen MaiJazz, gratisfestivalen Musikkfest Stavanger og den nyoppstartede festivalen Mablis, som har latt seg inspirere av Slottsfjellfestivalen. Byen ligger tett på storslått norsk natur og er omringet av hav, fjorder og fjell – deriblant det verdenskjente fjellplatået Preikestolen, som kun er en times båt- eller biltur unna.

Tromsø
Innbyggere: 73.000
Antall studenter: 11.000

View from the top station of cable car above Tromso and view down on the city in winter time.

Tromsø er Nord-Norges største by, og etter Trondheim den av storbyene i landet med størst andel studenter. Byens kjerne og sentrum befinner seg på en øy, Tromsøya, hvor tettheten av barer, utesteder og kafeer skaper en intim og livlig atmosfære – noe som også betegner studentmiljøet i byen. Kulturbyen Tromsø kan lokke med flere store årlige arrangementer og festivaler, som Buktafestivalen, Nordlysfestivalen, elektronikafestivalen Insomnia og den anerkjente Tromsø Internasjonale Filmfestival. Tromsø, et paradis av norsk natur, kan i løpet av et år garantere både nordlys og midnattssol, og er omringet av en rekke fjelltopper som kan nås både på sommer- og vinterstid. Om vinteren krongler skispor seg på tvers av Tromsøya, mens byens alpinanlegg bare er en kort biltur unna.

LES OGSÅ: Store fordeler ved små studiesteder