HjemBehold roen i eksame...

Behold roen i eksamensperioden

Av Trygve Norum-Lunås

Det er når alle rundt deg stresser, at du bør beholde roen.

Sesongen for eksamener er kommet. For mange studenter forbindes denne tiden av året med stress, press, tidsklemmer og skippertak, men slik behøver det ikke å være. Ved hjelp av litt planlegging og noen enkle grep kan du få bedre kontroll over eksamensperioden og forhåpentligvis senke skuldrene før den store dagen.

Utsettelsessyndromet
Eksamensperioden viser seg gang på gang å være en hektisk og strevsom tid for både ferske og erfarne studenter. Selv om man har kjennskap til eksamensdatoer og pensumlister måneder i forveien, er det ikke til å stikke under stol at en hel del studenter besitter (og oppviser) stor kyndighet innen utsettelse og prokrastinering når det kommer til å forberede seg til eksamen.

Den ritualistiske åpningen av pensumbøkene ved semesterstart er i mange tilfeller sammenlignbart med åpningen av en god flaske rødvin. Før man nyter den, må den luftes. For mange studenter er imidlertid vinen mer attraktiv enn pensumbøkene – helt til eksamen står for døren.

Finn ro i øyet av stormen
Ved å utsette lesingen av pensum legger mange studenter opp til et skippertak ved slutten av semesteret, noe som kan gjøre at eksamensperioden preges av stress og et jag etter å innhente den forsømte kunnskapen.

For deg som vil unngå denne fellen er en åpenbar løsning å lese jevnt og trutt fra semesterstart av. Det er imidlertid ofte lettere sagt enn gjort, og nå som eksamen nærmer seg med stormskritt kan det kalles etterpåklokskap.

Så, hva gjør du når det virker som om at alle dine medstudenter allerede er godt i gang med eksamensforberedelsene, mens du bare så vidt har kommet i gang, og tiden er i ferd med å renne ut?

Behold roen. Selv om du sliter med å komme i gang, eller om du står fast ved noe du ikke forstår – vær tålmodig, slapp av. Om du vil snu trenden og bryte igjennom barrièrene i pensum, kan en av nøklene være å beholde fatningen og forsøke på nytt – og muligens med en annen innfallsvinkel. Kan du tilnærme deg det aktuelle problemet på en annen måte? Kan du spørre medstudenter, og slik komme deg videre?

LES OGSÅ: Fem råd for eksamensleseren

Finn din egen studieteknikk
Når alle andre løper hver sin vei, og du står igjen forvirret og etterlatt – hva gjør du? Følger du etter? Ser du etter en snarvei? Eller trår du opp din egen sti?

Hvordan liker du å studere? Hvordan kan du best trives med å lese pensum? Er lesesalen rett for deg, eller er du mer effektiv hjemme? Arbeider du best alene, eller er det en motivasjon å ha arbeidende medstudenter i nærheten? Skal du ha telefonen og/eller datamaskinen din tilgjengelig mens du studerer, eller byr det kun på unødvendige distraksjoner?

Svarene på disse spørsmålene er noe kun du besitter. Dersom du lytter til dem og setter deg selv i studiesituasjoner og -miljøer som du selv føler deg komfortabel med, vil de forhåpentligvis kunne gjøre eksamensperioden din mer effektiv og givende.

Sunn fornuft tar deg langt på vei
Foruten å skape en studiesituasjon basert på dine egne premisser, er det visse ting som alltids vil spille en rolle når det kommer til å opprettholde motivasjon og konsentrasjon. Næring, avkobling og søvn er blant disse.

I eksamensperioden, hvor raske og lettvinte måltider ofte prioriteres, er det fort gjort å avvike fra ens normale kosthold – nudler, kaffe og brødmat er ofte blant studentfavorittene. Det å opprettholde et sunt kosthold i eksamensperioden kan imidlertid utgjøre en stor forskjell i ens eget energinivå, motivasjon, og konsentrasjonsevne. Velg frukt, nøtter og grønnsaker fremfor sukker- og saltprodukter, og drikk vann eller te fremfor brus og kaffe.

Avkobling og søvn er også svært viktig for at hjernen din skal kunne fungere optimalt. Når du studerer er det anbefalt å ta en liten pause hvert 45. minutt. På denne måten kan du holde ut lenger enn om du satser på å lese flere timer i strekk. Og du har formodentlig hørt om de anbefalte åtte timene med søvn hver natt. Om ikke: Ja, det anbefales – og, ja, det hjelper!

LES OGSÅ: Sunnhet og trening gir gode karakterer 

La stress være andres problem
Så, ikke la deg bli jaget opp av alt stresset som bygges opp blant dine medstudenter. Slapp av, spør deg selv, lytt – og finn din egen perfekte studiemetode!

Lykke til på eksamen!


Les også om disse studietilbudene:

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: