Dette må du vite som ny student!

Av Trygve Norum-Lunås

Startskuddet for studieåret 2016/2017 har gått. For mange studenter innebærer studiestarten en stor omstilling, med nye omgivelser, nye bekjentskaper og nye rutiner. Og når man blir kastet ut i fadderuker, festligheter og andre aktiviteter kan det være vanskelig å holde oversikt over de praktiske sidene ved den nye tilværelsen. Her er sjekkliste som kan gjøre overgangen til studentlivet lettere.

utdanning istock1. Skaff et sted å bo!
De fleste nye studenter har nå funnet seg et bosted, men enkelte står fremdeles uten tak over hodet. Om du skulle være i den situasjonen at du enda ikke har funnet deg et sted å bo, så fortvil ikke – det finnes alltids en løsning. Mange studentbyer har et midlertidig tilbud til studenter som trenger tak over hodet. I Trondheim, for eksempel, kan husløse studenter innlosjere seg på Scandic Lerkendal hotell, frem til de har funnet seg et sted å bo. Lignende løsninger finnes i flere norske byer. På nettsteder som Finn.no, Hybel.no og Uninite.no legges det jevnlig ut nye bolig- og leilighetsannonser, men det kan lønne seg å være frempå, slik at ikke noen andre kaprer bostedet før deg. Finner du ikke drømmeboligen kan du legge ut en egen annonse på disse sidene, kanskje utleieren kontakter deg?

2. Få kontroll på økonomien
Det å være student forbindes ofte med å leve i økonomisk trange kår. Utgifter til bolig, mat, drikke, pensumbøker og studiemateriell hoper seg opp og kan fort overgå de 8410 kronene man i snitt kan få fra Lånekassen hver måned. Det å lage seg et personlig budsjett kan være en god investering som gjør at du unngår å måtte leve på loff og vann i påvente av neste utbetaling fra Lånekassen. Flere tips til hvordan du kan få studielånet til å rekke litt lenger finner du her.

3. Sjekk studenttilbud
Som student har du tilgang til en rekke gode tilbud og rabatter. En stor oversikt finner du på Studenttorget.no, men sjekk også med studentsamskipnaden i byen du skal studere. De har gjerne ordninger for alt fra refundering av helse- og tannsjekker, til billige idretts- og treningstilbud.

pensum-pa-nett istock4. Kjøp brukt – eller få det gratis!
Å gå til innkjøp av pensum kan for mange utgjøre en stor utgiftspost, særlig om man kjøper nye bøker. De mange korktavlene på campusene rundt om i landet blir ved semesterstart gjerne senter for studentenes bruktbok-marked. Her er det ofte førstemann til mølla som gjelder, så om du vil sikre deg brukte bøker må du være tidlig ute. Nettstedet Ibok.no er internettets korktavle for brukte pensumbøker, og kan hjelpe deg til å gjøre pensumhandelen billigere.

Å bruke bruktmarkedet på Finn.no eller kjøp og salg-grupper på Facebook kan også være nyttig når man som student lever på et stramt budsjett. Finn.no har dessuten en egen «gis bort»-seksjon, hvor du kan finne alt fra møbler til kjeledyr – helt gratis.

5. Få oversikt over tidsfrister og praktiske gjøremål
Som ny student er det en del praktiske ting du må huske å gjøre – og visse tidsfrister du må overholde. For å kunne studere må du først og fremst betale semesteravgiften. Ved offentlige universiteter og høgskoler ligger den vanligvis på ca. 500 kroner. Betalingsfristen er som regel den 1. eller 15. september, men både summen og betalingsfristen kan variere mellom studiestedene – så sjekk med din utdanningsinstitusjon for å forsikre deg om at du ikke går på en blemme og går glipp av fristen.

Mange studiesteder krever også at du bekrefter utdanningsplanen din – altså hvilke fag og emner du skal følge i det forestående semesteret. Dette gjøres gjerne via nettstedet Studentweb.no – innen den 15. september.

Om du har flyttet, kan det også være nyttig å melde adresseendring hos Posten, da studiestedene gjerne sender deg informasjon og studentbeviset i brevpost. Du er ikke pliktig å melde flytting til Folkeregisteret, men om du skal motta stipend og/eller lån fraLånekassen, bør du også melde fra til dem, slik at du ikke mister muligheten til å få lånet omgjort til stipend.

For å motta penger fra Lånekassen må du først søke. Dette gjøres viaLanekassen.no, og krever at du på forhånd har betalt semesteravgiften. Fristen for å søke om stipend og/eller lån for høstsemesteret er den 15. november, men jo tidligere du søker, desto tidligere får du pengene.