HjemSparetips til studie...

Sparetips til studietiden

Av Trygve Norum-Lunås

Det kan være store summer å spare om man gjør seg bevisst på hvor pengene strømmer.

Å være student forbindes ofte med å leve på et sparsomt budsjett. Selv om vi har gode lånevilkår for studenter i Norge, vil studielånet fra Lånekassen være lite å leve av i seg selv. Du kan få inntil 110 200 kroner i basisstøtte for undervisningsåret 2019–2020. Fulltidsstudenter kan i tillegg få utbetalt fire ekstra uker med støtte i juni 2020, noe som tilsvarer 11 020 kroner.

SJEKK HER: Hvor mye kan jeg få fra Lånekassen?

Øk inntektene
Å bruke mye av fritiden sin til å arbeide kan fort gå utover studiene, og mange studenter kvier seg for å skaffe seg en deltidsjobb. Likevel er det en økonomisk trygghet for mange å ha en arbeidsinntekt i tillegg til studielånet. I følge SSB har over 40 prosent av studentene i Norge betalt arbeid ved siden av studiene gjennom hele forelesningsperioden.

Vær derimot oppmerksom på inntekts- og formuegrenser dersom du har studielån fra Lånekassen. Inntektsgrensen for deg som får støtte hele året, er 182 575 kroner i 2019, i følge Lånekassen. Tjener du mer enn det, får du mindre stipend.

Bryt forbruksrutinene
Alternativet til å øke inntektene er å senke utgiftene. Selv om det kan virke vanskelig å kutte ned på forbruket når man allerede lever på et stramt budsjett, er det ofte mye å ta av.

Husk at jevnlige små utgifter over tid kan bli til store summer. Spesielt kan ulike abonnementer med automatisk trekk, tilsammen utgjøre en stor sum. Bor du i kollektiv kan dere kanskje dele på Netflix-abonnementet?

En av de store kostnadspostene er dagligvarer. Tenk over hvilke varer du handler på butikken, og om du virkelig trenger dem. Kan du bytte dem ut med et billigere alternativ? Trenger du virkelig en ny genser eller bukse? I så fall, hva med å sjekke bruktbutikken? Da sparer man både for miljøet og lommeboka!

Ved å se sitt eget forbruk i et større perspektiv, kan man oppdage mange overflødige eller unødvendig store utgiftsposter. Sett opp et budsjett, månedlig eller ukesvis. Det finnes også flere apper hvor man kan loggføre kjøpene sine. Ofte gjør det sparingen enklere ved å planlegge handelen.

Det kan også være nyttig å dele prosessen med noen andre. Personlig pengebruk er for mange et privat befinnende, men ved å dele erfaringer og få et utenfra perspektiv kan det bli lettere å gjøre de endringene som skal til for å bedre sin egen økonomi.

LES OGSÅ: Slik gjør du studietiden billigere

En øl mindre i uka
Du trenger ikke slutte å leve et sosialt liv selv om du er student. Alkohol, tobakksvarer, kantinermåltider, kafé, pub, restauranter, kino, teater, konserter osv, er alle ting som koster men som blir en naturlig del av studietiden.

Hvis du derimot kjøper for eksempel én øl mindre på byen, i uka – gitt at ølen koster 70 kroner – kan du spare 3.640 kroner i året. Og kostnaden av to snusbokser eller sigarettpakker i uka til en pris av 90 kroner stykket summerer seg til hele 9.360 kroner i løpet av ett år. Det finnes også flere gratis tilbud for å få hjelp til å slutte med tobakk, slik som

Transport
Til slutt er det verdt å nevne at det kan være lønnsomt å tenke igjennom hvor mye penger som går til transport. Å velge offentlig transport er vesentlig billigere enn å eie en bil, selv om prisene varierer fra sted til sted. Enda billigere kan det være å finne en sykkel på bruktbutikken eller Finn.no, og helt uten kostnad er det å bruke beina som transportmiddel.

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: