Syv tips for å komme i gang med skolearbeidet etter ferien

Av Jonas Thorsdalen Wiik Mentor i MentorNorge

I MentorNorge jobber mange dyktige studenter og VGS-elever med å gjøre skolehverdagen enklere for yngre elever over hele landet. Vi har spurt våre mentorer om hvilke tips de har for å komme godt i gang allerede fra skolestart.

270x180-inni-artikkel mentor norge 2016Har du lyst på en fleksibel og trivelig deltidsjobb som mentor ved siden av skole/studier? Gå inn på mentornorge.no/bli-mentor i dag!
 
Den vanskelige overgangen
Sommerferien er noe de aller fleste gleder seg til, men overgangen fra ferie til skole er for mange veldig stor. Det er ikke rart at man sliter med å komme tilbake i gode rutiner allerede fra start av. Ved å komme raskt i gang, vil du kunne unngå mye stress senere, og oppnå bedre forståelse og mestringsfølelse.
Her er MentorNorges syv tips for å komme i gang med skolearbeidet etter ferien!
 
1. Få tilbake døgnrytmen!  
De fleste av oss har nok snudd døgnet i større eller mindre grad underveis i sommerferien. Nå skal man plutselig opp klokken 07.00, og kroppen gjør sitt for å gjøre dette så vanskelig som mulig. Bruk derfor den siste uken før skolestart til å legge deg tidligere og stå opp tidligere, slik at overgangen blir minst mulig. Nok søvn er avgjørende for å fungere godt på skolen.
 
 
2. Få en oversikt over kompetansemålene.  
Kompetansemålene eller læringskravene er kort sagt de viktigste temaene dere skal lære i faget dette året. De sier altså noe om hva du kan forvente å lære mer om, men også hva læreren forventer at du skal kunne på prøver og tentamen. Hvis du har satt deg inn i kompetansemålene på forhånd, vet du hvilke emner som er særlig viktige slik at du kan fokusere ekstra på disse.
 

jonas-med-logo-270x364 mentor norge 20163. Diskuter med klassekamerater. 
Det er uvurderlig å ha noen å prate med om det du nettopp har lært. Gå sammen med noen klassekamerater etter timen eller i fritimen for å gå gjennom leksene eller andre temaer i faget. Man lærer massevis av å høre andres tanker og perspektiver.
 
4. Finn noe du synes er interessant i hvert fag. 
Den helt klart beste måten å lære på er hvis du synes det du skal lære er spennende. Da føles det mindre som pugging, og mer som moro. Alle fag er ikke like morsomme, og det kan selvfølgelig være vanskelig å finne noe du liker i hvert fag. Prøv likevel så godt du kan på å finne et tema eller emne du synes det hadde vært interessant å lære mer om i alle fag. Bruk denne interessen til å gjøre lesingen mindre slitsom og mer morsom.
 
 
5. Skumlese før hver time. 
Hjernen husker bedre når noe repeteres. Hvis du klarer å skumlese i fem min før hver forelesning/time i de kapitlene dere skal gjennomgå, så vil selve timen føles litt som en repetisjon! Å ha oversikt over hva man skal gjennomgå kommer til å hjelpe masse hva gjelder å huske pensum – og ikke minst å forstå det.
 
mentor norge 2016 mannlig-mentor-og-elev270x2006. Noter mer effektivt. 
Ikke noter ned alt foreleseren/læreren sier, men bruk heller stikkord og korte setninger. Man kommer til å bli for oppslukt i å faktisk få ned alt på papir at en helt glemmer å følge med på hva foreleseren/læreren prøver å formidle. Du får det kanskje skrevet ned, men det er umulig å huske absolutt alt du har skrevet ned i hver forelesning i hvert fag. Det er med andre ord bortkastet tid og gjør notatboka kronglete og vanskelig til senere.
 
7. Slapp av! Lære å skille fritid, skole og jobb.  
Mange elever stresser altfor mye med skolearbeidet, noe som gjør at du blir sliten og presterer dårligere. Forsøk å gjøre alt av skole i hverdagene sånn at du har helgen til å slappe av og å gjøre noe helt annet. Prioriter å være med venner og aktiviteter som gir deg energi i helgene.
 ­
mentornorge-logo-lys-bla-1000