Veien til sommerjobben

Tekst : Trygve Norum-Lunås

happy man mowing lawn at home garden

Her er rådene som kan lede deg til en jobb i sommer.

Når eksamenstiden er over, og de fastarbeidende begynner sine ferier, strømmer tusener av studenter til arbeidsmarkedet på jakt etter sommerjobber.

Konkurransen kan være tøff, så det lønner seg å være tidlig ute om man vil sikre seg en jobb i feriemånedene, men selv om sommeren nå står for døren er det fremdeles mange bedrifter som er på utkikk etter sommervikarer. Så om du vil tjene litt penger i ferien, er det ennå ikke for sent å starte søknadsprosessen!

Speid etter jobber
Stillingsannonser er et naturlig sted å starte jobbjakten. På nettsteder som Finn.no, Nav.no og Jobbsafari.no ligger det hundrevis av utlyste sommerjobber og vikariater for sommermånedene.

Et annet sted å lete etter stillingsannonsen er i lokalaviser og på deres nettsteder. Det er også mulig å finne utlyst arbeid på oppslagstavler, som kan være å finne på butikker, kjøpesentre, idrettshaller eller lignende. Særlig småjobber, etterlyst av privatperson, kan dukke opp på lokale markeder som oppslagstavler.

Det er også verdt å sjekke sosiale medier og lokale Facebook-sider, som i mange tilfeller tar over for de tradisjonelle oppslagstavlene.

Utlys ditt jobbønske
Annonsesider og oppslagstavler er ikke bare en kilde til å finne utlyste stillinger som du kan søke på. Det kan også være et sted hvor du selv kan annonsere dine tjenester, eller ditt ønske om en jobb.

Oppslagstavler er spesielt populære blant dem som tilbyr seg å utføre mindre arbeidsoppgaver, som hagearbeid, dyre- eller barnepass, bilvasking, maling, eller annet type arbeid, som gjerne retter seg mot privatpersoner i lokalmiljøet.

Det å legge ut en personlig annonse kan være noe å tenke over også for deg som er ute etter et mer fast ansettelsesforhold, da arbeidsgivere ofte vil gjøre nettsøk for å finne frem til aktuelle kandidater.

Bruk personlige kontakter
Den kanskje eldste, mest utprøvde, og mest effektive måten å finne seg arbeid på er gjennom personlige kontakter og bekjentskaper. Å kjenne noen som kan legge inn et godt ord for deg, enten det er familie, venner, tidligere arbeidskolleger eller klassekamerater, kan være av uvurderlig verdi når det kommer til å få innpass i en bedrift.

Selv i dagens digitale verden, hvor svært mye informasjon om hver enkelt av oss kan innhentes fra nettet, er en personlig referanse ofte gull verdt. Kanskje er det nettopp overfloden av tilgjengelig informasjon som gjør at den personlige kontakten gir den ekstra tryggheten som skal til for at arbeidsgiveren satser på deg fremfor de andre kandidatene.

Så om du er på utkikk etter en jobb, spre ordet blant venner og familie – kanskje er det noen som kjenner noen som trenger en vikar i sommer.

Møt opp og smil
Om verken søknader, annonser, oppslagstavler eller bekjentskaper hjelper deg til å finne arbeid, er det mulig å gå mer direkte til verks for å utlyse din arbeidsvilje.

Å møte opp på potensielle arbeidsplasser, med en CV og godt mot, lar deg komme i direkte kontakt med bedriften, som på den måten får et ansikt å knytte til deg som arbeidssøker, og samtidig gir deg et inntrykk av arbeidsplassen.

Selv om de ikke har utlyst et behov for ekstra hjelp, kan det å vise seg og opprette kontakt være en måte å legge grunnlaget for et fremtidig arbeidsforhold på.

Vær fleksibel
Som ung og uerfaren har man ikke nødvendigvis råd til å være kresen når det kommer til hva slags sommerjobb man tar på seg. Ved å søke på et bredt spekter av jobber, og å være fleksibel når det kommer til arbeidstider og -oppgaver øker du naturligvis sjansene dine for å få en jobb.

Vær imidlertid klar over at du som arbeidstaker har visse rettigheter når det kommer til lønn, pauser og arbeidsvilkår generelt. Du kan lese mer om hvilke rettigheter du har som sommervikar i denne artikkelen

Lykke til med jobbjakten!