Her er rådene som kan gjøre avgjørelsen enklere!
Enkelte vet nøyaktig hva de vil studere. For andre er det langt vanskeligere å ta en avgjørelse. Skal du bli lærer? Ingeniør? Sykepleier? Kanskje statsviter eller historiker?
Med et hav av muligheter er det ingen lett sak å velge hva du skal bruke de kommende årene på å utdanne deg til. For deg som er usikker finnes det imidlertid en rekke ressurser som kan hjelpe deg i prosessen med å ta det riktige valget.
Lytt til venner og familie
De som kjenner deg best er som regel de som har de beste rådene for akkurat deg. Har du venner eller bekjente som allerede har begynt å studere eller som har fullført høyere utdanning? I så fall kan de være en god kilde til informasjon om hvordan det er å studere og hva slags studie som kan passe for deg.
Det samme gjelder for familiemedlemmer. Selv om foreldre og søsken kan ha et ønske om at du går i en viss retning, som ikke nødvendigvis er den rette for deg, kan deres tanker om og erfaringer fra det å studere være svært verdifulle, og verdt å lytte til!
Rådfør deg med en studieveileder
Selv om familie, venner og bekjente kan gi deg nyttige råd, er det ikke alltid at de har dybdekunnskap om studiet eller fagområdet som du er interessert i. Her kan studieveiledere være en gullgruve for deg som skal velge studieretning.
Både videregående skoler og høyere utdanningsinstitusjoner som høyskoler og universiteter har som regel en studieveileder eller en ressursperson som du kan kontakte og rådføre deg med om ditt studievalg.
Ved de store universitetene og høyskolene er det gjerne én eller flere studieveiledere for hvert institutt eller studieretning, så hvis du allerede vet hvilken retning du vil gå, eller om du bare vil finne ut mer om et spesifikt studium eller fagfelt, er det en god idé å kontakte en studieveileder.
Spør deg selv
Å lytte til andres råd kan være til stor hjelp ved valg av utdannelse, men til syvende og sist er det du som skal dedikere deg til studiene, og den viktigste ressurspersonen å spørre er deg selv. Hva er du interessert og engasjert i? Hva motiverer deg? Hvordan liker du å arbeide? Hva ønsker du at ditt arbeid skal utrette eller bidra til i fremtiden?
Det du studerer legger gjerne grunnlaget for hva du kommer til å jobbe med i en fremtidig arbeidskarriere, og det bør derfor være noe du trives med og som du mener er verdt å bruke tiden din på.
Det er naturlig å ta i betraktning lønn og fremtidig finansiell trygghet i valget av studieretning og arbeidskarriere. Men det er også viktig å tenke på om du vil trives med jobben du utdanner deg til. Er det verdt å velge bort drømmestudiet eller drømmejobben for en litt større lønnslipp, eller vil du ha det bedre i en jobb du er engasjert i, selv om du tjener litt mindre?
Bruk ressurser på nettet
Foruten alle personene du kan forhøre deg med og utdanningsmessene du kan utforske, er naturligvis internettet en gyllen ressurs for å finne informasjon om ulike studier og karrierevalg.
På Tautdanning.no kan du finne artikler om blant annet studenttilværelsen, karrieremuligheter og ulike studieretninger og studiesteder både i Norge og utenlands.
Kunnskapsdepartementets nettside Utdanning.no er en annen god ressurs, og dersom du er nysgjerrig på det å studere utenlands er nettstedene til organisasjoner som ANSA og SONOR nyttige å utforske.
Lykke til med studievalget!