HjemDrømmer du om å stud...

Drømmer du om å studere på et universitet i utlandet?

Tekst og bilder: ANSA - Association for Norwegian Students Abroad

Du kan studere nesten hva som helst, hvor som helst i verden!

Noen fag vil det være mer naturlig å studere utenlands, slik som språk og internasjonale relasjoner. Andre fag tilbys kanskje ikke i Norge. Høye opptakskrav på enkelte studier her i Norge trenger ikke stoppe deg. Det finnes skoler i utlandet som tar opp studenter på andre måter og med andre krav enn studier her hjemme.

Språkkurs
Du kan få støtte fra Lånekassen til språkkurs i et helt år før du begynner studiene.

Hva er populært?
Tall fra Statens Lånekasse viser at de fleste som studerer i utlandet studerer i land som Storbritannia, Danmark, USA og Australia. Polen, Tsjekkia, Slovakia og Latvia er også populære fordi de tilbyr studier innen medisin på engelsk. Det finnes norske studenter innenfor alle fagretninger i utlandet; spesielt økonomi, samfunnsfag, medisin og helsefag er populære studieretninger.

Tenk utradisjonelt
Språk- og kulturkompetanse fra land med voksende økonomier, som Kina, Brasil, Japan, India, Sør-Afrika og Russland er sterkt etterspurt av norske arbeidsgivere. I tillegg er ofte studieavgiften lavere enn i Storbritannia og USA, noe som gjør at det koster mindre å få seg en god utdanning.

Skolepenger
Mange utdanner seg i Australia, Storbritannia og USA; her er det gode utdanninger, men skolepengene kan være ganske høye. I Øst-Europa har mange skoler spesialisert seg på helsefag. Utdanningene er gode, men det er også en del skolepenger. Skolepengene i land som ikke er engelskspråklige er ofte lavere enn andre steder. 

Helsefag krever autorisasjon
For å arbeide med medisin og helsefag trenger du autorisasjon fra Helsedirektoratet. Dersom du studerer lege, tannlege, sykepleier, jordmor eller farmasøyt innenfor EU/EØS er det relativt greit å få autorisasjon i Norge. Utdanning utenfor EU/ EØS, eller i andre helsefag, kan være vanskeligere å få godkjent.

Kompetanse Norge trenger
Det er behov for flere som snakker tysk, og som har studert teknologiske fag i utlandet. Det finnes gode universiteter i Sverige, Nederland og Tyskland hvor du kan studere gratis eller til en rimelig penge. I Frankrike finnes det et program som du kan få stipend for å ta.

Mer informasjon om studier i utlandet finner du på ANSA sine nettsider: https://www.ansa.no/


Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: