HjemEksamensangst? Du er...

Eksamensangst? Du er ikke alene

Tekst: TaUtdanning

Nervøsitet kan være sunt, men hva hvis det ødelegger for eksamen?

«Har du prøvd yoga?». Rådet er kanskje velment, men ikke alltid nyttig. Og ofte ganske irriterende. Hele 48% av studenter oppgir i Studentenes helse- og trivselsundersøkelse at de plages av eksamensangst. Man må anta at i hvert fall noen av disse har prøvd yoga uten at det hjalp.

Så hva gjør man da?

Det er ikke farlig å stryke

Når vi står framfor en viktig oppgave er det helt naturlig å bli nervøs. Det gjør at du er mer skjerpet og tar saken på alvor. Problemet oppstår når angsten gjør at du får dårligere eksamensresultat enn forventet. Mellom 3 og 6% av studenter forteller at de ikke har gjennomført eksamen som planlagt på grunn av angsten.

Men er det egentlig så farlig?

Å «konte» (kontinuasjonseksamen) betyr å ta eksamen om igjen.

Én av tre forteller at de har strøket på minst én eksamen i løpet av studietiden. Med andre ord er det ikke farlig om du stryker eller får en dårligere karakter enn du håpet på, det er faktisk helt vanlig. Skolen din har sett det utallige av ganger før, og du vil med stor sannsynlighet få sjansen til å «konte».
De færreste studieprogram har nå-eller-aldri-mentaliteten. Skolen vil at du skal lykkes med din utdanning, det vinner de også på.

Snakk om det!

Du trenger ikke holde angstfølelsene for deg selv. Om du ikke vil snakke med en venn, så har studentsamskipnadene rådgivere som står klare til å snakke om både stort og smått.

Når man står midt i stormen er det vanskelig å se det utenfor. Da er det godt å ha en nøytral samtalepartner å diskutere med, som kan hjelpe deg å sortere tankene og gi deg nye perspektiv.

Kanskje er det akkurat den praten som må til for å roe nervene?

Fem råd (som ikke er yoga)

Under har vi samlet noen konkrete tips til å beholde roen. Og vi lover at ingen av tipsene er yoga. Eller meditasjon.

1) Studieveileder er på ditt lag!

Hvis noe er vanskelig; spør. Studieveileder er faktisk på laget ditt, og vil at du skal gjøre det bra.
Har du muntlig eksamen kan det hjelpe å si ifra at du er nervøs. Sensor er også menneskelig, og kanskje har de noen gode råd og oppmuntring.

Husk å gå på oppsummeringsforelesningen. Her vil du få praktisk info du trenger, som tid og sted. Det kan hjelpe å visualisere hvordan eksamensdagen blir, så du er best mulig forberedt.

2) Les emneplanen og gamle eksamensoppgaver

Merk hvilke fagbegrep som brukes. Kan du disse, kan du mye.
Prøv også å løse gamle eksamensoppgaver, eller spør veileder om du kan se en tidligere besvarelse som fikk god karakter.

3) Skru av skjermen

Unngå dommedagsskrolling og tidstyver på nett. Det er fort gjort å bli revet med, men det vil bare mate angsten å bla seg gjennom post etter post om hvor kjip eksamen er.

Avinstaller de mest distraherende appene fra telefonen din. Det finnes også flere muligheter for å midlertidig blokkere nettsider. Du kan alltids scrolle mer i romjula.

4) Møt en venn ute

Enten du liker det eller ei, frisk luft hjelper mot overraskende mye. Avtal å dra på trening eller kafé med en venn. Snakk om studiene og eksamen, eller noe helt annet. Uansett får du hvilt hodet, og tatt en tur utenfor hybelen eller lesesalen.

5) Bruk all tiden du har fått

Når du har oppgaven foran deg kan det være fristende å levere så fort som mulig. Det er ikke så lurt.
Gjemt mellom rynkene i hjernen din, ligger det mer kunnskap enn du tror. Ta en pause, få litt luft eller spis noe, og gå over besvarelsen din én gang til før du leverer.

lykke til med eksamen!


Les også:

Få kontroll over studentøkonomien

Klar for hjemmeeksamen?

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: