Fana Folkehøgskule ser ikke ut som en vanlig skole, og er heller ikke en vanlig skole.
– Jeg liker at skolen har mange kreative fag. Ikke bare betyr det at det produseres mye kult overalt du ser, men det kommer også mange spennende og interessante medelever, forteller Gaute Røise Samuelsen (21). Han er en av fire elever fra skoleåret 2017/2018 som nå har fått «jobb» som stipendiat for neste års elever.
– Neste års elever kan glede seg til et år på en skole med god stab, et fantastisk nærområde og en utmerket mulighet til å fordype seg innenfor sitt kreative felt. Fana er en veldig god folkehøyskole. Maten er god, standarden på byggene relativ høye og nærheten til Bergen gjør det mulig å oppleve mye kultur.
Kreativt og åpent miljø
Fana Folkehøgskule ligger like utenfor Bergen sentrum og tilbyr linjefagene Klassisk fotografi, Teater og Scenekunst, Psykologi, Billedkunst, Musikk og Spillutvikling. Elevene kommer fra hele landet og er stort sett i aldergruppen 18 til 22 år. Året på folkehøgskole er et år der man kan prøve ut et fag man er interessert i, uten å måtte forplikte seg til å ta en treårig bachelorgrad slik man gjerne gjør hvis man begynner direkte på høyskole eller universitet. Mange velger Fana på grunn av nærheten til Bergen. En gang var skolen en ærverdig herregård der noen av de rikeste familiene i Bergen bodde. Nå, noen hundre år senere, er det Fana-elevene som har tatt over den vakre plassen.
Elevene gir gode evalueringer
Evalueringene viser at elevene trives veldig godt på Fana, både i undervisning og på fritiden. De forteller at de har fått massevis av gode venner, og mange skal flytte sammen i kollektiv til høsten. Det faglige opplegget og lærerne får også massevis av ros. Undervisningen på folkehøgskole er annerledes enn på videregående, uten eksamenspress og karaterer. Man studerer noe man liker, og de ansatte er opptatt av å se hver enkelt elev. Mennesker er forskjellige og har ulike behov, og det tar folkehøgskolen hensyn til. Som elev på folkehøgskole bor man på skolen – på enkeltrom eller dobbeltrom – og man får servert fire måltider hver dag. Høydepunktet er uten tvil den etterhvert berømte Fana-lunsjen. «Får dere så god lunsj hver dag?!», er en kommentar som stadig går igjen når andre folkehøgskoler kommer på besøk. I tillegg til linjefagene er elevene svært positive til at skolen tilbyr mange varierte valgfag og seminarer.
Ikke for sent å søke skoleplass
Det er ingen søknadsfrist på folkehøgskoler, og skolen tar imot og behandler søknader så lenge det finnes ledige plasser.
– Det begynner å fylle seg opp, så det gjelder å være raskt ute hvis du vil sikre deg plass hos oss til høsten, forteller rektor Kari H. Birkeland som behandler søknadene.
– Tar det lang tid å få svar på søknaden?
– Alle som søker får svar i løpet av et par arbeidsdager.
– Du vil ikke angre!
– Jeg liker at folk er veldig inkluderende og tar imot alle med åpne armer. Jeg liker også hvor sentralt Fana ligger til Bergen, sier Simone Lundstrøm (20). Også hun var elev skoleåret 2017/2018, og skal være stipendiat det kommende skoleåret.
– Man lærer å være mer imøtekommende ovenfor andre mennesker. Samtidig lærer man å samarbeide med medelever og lærere, men også å være selvstendig. Det er kanskje litt klisje, men folkehøgskoleåret er noe for seg selv. Man opplever en tilhørighet helt utenom det vanlige. Ikke tenk, bare søk. Du vil ikke angre!