HjemEr du klar til å søk...

Er du klar til å søke? Husk søknadsfristen rett etter påske!

Tekst: Trygve Norum-Lunås

Den 20. april klokken 14:00 går fristen ut for å søke høyere utdanning ved offentlige universitet, høgskoler og fagskoler til høsten. Søknaden leveres via Samordna opptak, og her får du en enkel oversikt over fristene som gjelder i søknadsprosessen.

Søknader til landets offentlige universitet, høgskoler og fagskoler, må leveres via søknadsportalen Samordna opptak. Fristen utløper den 20. april, men i søknaden kan du legge inn opptil ti studieønsker som du kan gjøre om rekkefølgen på helt frem til omprioriteringsfristen den 1. juli.

Søk nå, bestem deg senere
Hvis du er usikker på om du vil studere til høsten er det lite å tape på å levere en søknad. Søknaden er ikke bindende, og selv om du blir tilbudt en studieplass kan du takke nei til plassen, helt uten problemer.

Dokumentasjon
Etter å ha levert søknaden er det noen frister som det er viktig å være klar over. Allerede 20. april utløper fristen for å sende inn nødvendig dokumentasjon i tilknytning til søknaden. Dette kan være vitnemål fra videregående skole, svennebrev eller attester på tidligere arbeidsforhold, alt etter hva som kreves ved studiet som du søker på. Dokumentasjon på utdanning og praksis som du fullfører våren 2022 kan du laste opp helt frem til 1. juli. Les mer om dokumentasjonsfristen her.

Svar på søknaden
Den 20. juli får du svar på søknader sendt via Samordna opptak. Hvis du blir tilbudt en studieplass må du gi et positivt svar innen 24. juli for å sikre deg plassen. De som ikke tilbys en studieplass, men settes på venteliste vil få svar enten i suppleringsopptaket, som starter den 29. juli, eller i etterfyllingsopptaket, som starter rundt den 4. august.

På nettsidene til Samordna opptak kan du se en oversikt over alle tidsfristene i søknadsprosessen.

LES OGSÅ: Slik søker du utdanning

Offentlige fagskoler har også søknadsfrist 20. april
De offentlige fagskolene har også søknadsfrist 20. april. Fagskolene tilbyr høyere yrkesfaglige utdanninger på ett eller to år, som kan tas i bruk direkte i arbeidslivet. Du finner mer info om fagskoleutdanning på utdanning.no.

Andre frister ved private skoler
Fristen den 20. april gjelder altså for søknader til høyere utdanning sendt via Samordnaopptak.no, som omfatter de offentlige universitetene, høgskolene og fagskolene i Norge. For private høyskoler, fagskoler, folkehøyskoler og studier i utlandet er det andre frister og rutiner som gjelder i søknadsprosessen.

Mange skoler benytter seg av såkalt rullerende– eller løpende opptak, som betyr at de holder åpent for søknader helt til studiet fylles opp. Med løpende opptak har du muligheten til å søke på utdanninger helt frem til studiestart, så fremt det fremdeles er ledige plasser igjen. I praksis vil det si at det er førstemann til mølla og ved populære linjer gjelder det derfor å søke tidlig, før studiet fylles opp. Ta kontakt med den aktuelle skolen eller sjekk deres nettsider for informasjon om hvordan du søker deg dit.

Lykke til! 

LES OGSÅ: Veien til høyere utdanning

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: