HjemHeY! Er du NErDY?

HeY! Er du NErDY?

Tekst og bilder: Apotekforeningen

Du trenger ikke skrive alt ved hjelp av grunnstoffene, men på farmasistudiet er det en stor fordel om du kan periodesystemet.

Farmasi er læren om legemidler og på farmasistudiet blir du ekspert på legemidler. Når du skal lære hvordan legemidler lages og hvordan de virker er det viktig å kjenne til grunnstoffenes egenskaper.

Mange farmasøyter drømmer om å kunne utvikle nye legemidler mot farlige sykdommer. Andre drømmer om å jobbe på apotek og hjelpe kunder med små og store hverdagsproblemer. Felles for alle er at de blir legemiddeleksperter.

Fire grunner til å studere farmasi:

  1. Det er et spennende og variert studie
  2. Studiemiljøet er bra, og du kan dra på utveksling
  3. Det er en utdanning for fremtiden
  4. Det er gode muligheter for å få jobb etter studiet

Hvor kan farmasøyter jobbe?

Det er stor etterspørsel etter farmasøyter i Norge for tiden og det er gode muligheter for å få jobb – i hele landet.  I dag jobber mange farmasøyter i apotek, på sykehus og i legemiddel-industrien. Noen jobber også innen helseforvaltningen, med forskning eller innen akademia.

Farmasøyter som jobber i apotek leverer ut legemidler og passer på at pasientene får riktig medisin med riktig dosering. Å sikre at pasienter tar medisinene riktig er en viktig jobb der farmasøyter spiller en helt avgjørende rolle.

Bachelor eller master?

En treårig bachelorgrad i farmasi passer for deg som er interessert i både naturfag og mennesker. Studiehverdagen består av forelesninger og undervisning på laboratoriet, i tillegg til både gruppearbeid og selvstudium.

Som bachelorstudent har du fire måneder praksis i apotek. Det gir deg trening i kommunikasjon og styrker dine muligheter i arbeidslivet. Etter fullført utdanning kan du søke om autorisasjon som reseptarfarmasøyt.

En femårig mastergrad i farmasi passer for deg som ønsker en utdanning innen realfag, teknologi og helsefag. Blant fagene er legemiddelformulering og kvalitetssikring, legemiddelanalyse, persontilpasset legemiddelbehandling og statistikk for farmasøyter. Du velger selv tema for masteroppgaven og kan spesialisere deg innenfor ett fagområde.

En toårig påbyggingsmaster passer for deg som har en bachelorgrad i farmasi fra før og ønsker en fordypning innen farmasi. Du lærer om legemiddelteknologi, biofarmasi og prinsipper for utvikling av nye legemidler. I tillegg får du en forståelse for de økonomiske rammene i legemiddelmarkedet og lærer metoder for å analysere legemiddelbruk i befolkningen. Studiet avsluttes med innlevering av masteroppgave. 

Med en mastergrad i farmasi kan du søke om autorisasjon som provisorfarmasøyt, og etter to år i jobb kan du bli apoteker. Det betyr at du har det administrative og faglige ansvaret i et apotek. 

Her kan du studere farmasi:

Du kan studere farmasi på seks ulike universitet i Norge, fra Oslo i sør til Tromsø i nord. Hvor du velger å studere avhenger av om du vil ta en bachelor eller master.

  • Nord universitet i Namsos tilbyr en bachelorgrad i farmasi.
  • NTNU tilbyr en toårig påbyggingsmaster i farmasi
  • OsloMet tilbyr bachelor i farmasi og følger 3+2-modellen. Det betyr at du først må ta en bachelor i farmasi, for deretter å søke deg inn på masterstudiet.
  • UiT Norges arktiske universitet tilbyr bachelor i farmasi og følger 3+2-modellen. Det betyr at du først må ta en bachelor i farmasi, for deretter å søke deg inn på masterstudiet.
  • Universitetet i Bergen (UiB) tilbyr en femårig master i farmasi.
  • Universitetet i Oslo (UiO) tilbyr en femårig master i farmasi.

Les mer om opptakskrav og poenggrenser på farmasifag.no

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: