Slik gjør du eksamensperioden lettere

Av Trygve Norum-Lunås

Sliter du med å komme i gang med eksamenslesingen? Her er fem tips som kan gjøre det lettere å komme seg igjennom pensum før den store dagen!

  1. Hold deg (og hjernen din) frisk

For å kunne yte godt både i eksamensperioden og på selve eksamensdagen er det avgjørende at både kroppen og hodet henger med. Sørg for det første for å få nok søvn – minst 8 timer hver natt er anbefalt.

Pass også på å drikke rikelig med vann (minst 1.5 liter – og helst mer – i løpet av dagen), og spis ofte og sunt. Balanserte måltider og sunn snacks, som frukt og nøtter, vil hjelpe til med å opprettholde et jevnt blodsukkernivå, som er avgjørende for å kunne holde ut lange dager med lesing. Fysisk aktivitet, helst i form av noe du liker å gjøre, kan også gjøre underverker for å koble av og lade opp batteriene.

Å vende til mobiltelefonen og/eller sosiale medier kan være fristende, men heller enn å virke som en avkobling kan dette bidra til å opprettholde stressnivået og hindre deg fra å slappe av. Særlig hjernen trenger pauser mens man studerer, noe den ikke får mulighet til dersom man simpelthen flytter fokuset fra boken til skjermen. La mobilen ligge – og koble av.

Et siste, men viktig, poeng er å unngå ting som setter deg tilbake. Å innta rusmidler, deriblant alkohol og tobakk, gjør at kroppen må bruke energi på å skille ut og forsvare seg mot disse stoffene, og man sitter igjen med mindre energi til å bruke på skolearbeid og lesing.

LES OGSÅ: Behold roen i eksamensperioden

  1. Legg en arbeidsplan

Å skaffe seg oversikt over hva som må gjøres kan både være betryggende, gi ro, og gi en større følelse av at man har kontroll i eksamensperioden. En enkel måte å gjøre det på er å liste opp hvilke bøker, kapitler og/eller temaer man må igjennom, og sette opp en plan for når man skal lese hva.

Det er viktig at planen er realistisk, og at man ikke overdriver hvor mye man klarer å lese hver dag. Om du ser at det gjenstår for mye pensum på for få dager, så prioriter det viktigste stoffet (ofte det som har blitt vektlagt i forelesninger og på tidligere eksamener), og dropp det uvesentlige og det du allerede kan.

Å spørre forelesere om råd kan være en snarvei til å få vite hvilke deler av pensum som bør vektlegges. Eldre studenter, eller medstudenter, kan også være gode kilder til å få noen pekepinner og nye innfallsvinkler til stoffet.

  1. Utfør planen – ett steg av gangen

Unngå å gape over for mye av pensum på én gang. Lag heller små (og oppnåelige) delmål, som å fullføre det neste kapittelet eller å løse det neste settet av gamle eksamensoppgaver.

Og når du har gjort det, huk det av på listen (selv om listen skulle være imaginær) og gi deg selv et klapp på skulderen. Selv hvor lite du har fått gjort, er et lite steg fortsatt et steg i riktig retning!

Forsøk å holde deg til planen din, men ikke få panikk selv om du havner litt etter tidsskjemaet. Prioriter det viktigste, hold motet oppe og vær fornøyd med det du får gjort. Det er enkelt å miste motivasjonen om du bare ser et hav av gjøremål foran deg. Hold den oppe ved å bestige én liten bakke av gangen.

LES OGSÅ: Hvordan lese best mulig til eksamen?

  1. Samarbeid og allier deg med andre
    Å ha en samarbeidspartner (eller flere) i eksamensperioden kan være til stor hjelp. Samtidig som at man kan hjelpe hverandre om man står fast eller sliter med å forstå deler av pensum, kan det også gjøre det lettere å komme i gang dersom man har avtalt å møtes for å studere.

Eksamensperioden kan for mange bli en tid hvor man blir oppslukt i bøker og overveldet av press og stress. Det å ha noen å snakke med – om både faglige så vel som totalt urelaterte ting – kan være en god avkobling i en ellers innesluttet periode.

  1. Les på dine egne premisser

Med en lang pensumliste som må leses før den avgjørende dagen, kan man fort føle seg bundet til bøkene, og tvunget til å lese dag ut og dag inn. For ikke å la avmaktsfølelsen og kjedsomhet ta overhånd bør man lytte til seg selv og merke seg hvilke situasjoner som gjør at man kan trives med pensumlesingen.

Får du unnagjort mer på lesesalen eller er det bedre for deg å lese hjemme? Husker du stoffet bedre dersom du skriver notater, eller er det bortkastet tid?

Alle er forskjellige og det finnes ingen universell fasit på hva som er det beste å gjøre i eksamensperioden. Du vet selv best hva som motiverer deg til å lese, så lytt til deg selv og sørg for å sette deg i situasjoner hvor du jobber optimalt.

Lykke til!