HjemFinn drømmejobben i ...

Finn drømmejobben i sommer!

Tekst: Trygve Norum-Lunås

Hva er viktig for deg, hva vil du ha ut av å jobbe i sommer, og hva ønsker du å gjøre?

Det er du som har svarene på disse spørsmålene. Vi kan ikke fortelle deg hva du ønsker eller hva du må gjøre for å trives i en sommerjobb, men vi kan oppfordre deg til å reflektere på hva du selv ønsker. Svarene du finner vil forhåpentligvis lede deg på rett spor og gjøre det lettere å finne et arbeid som du liker.

LES OGSÅ: 5 tips for deg som skal jobbe i sommer

Hva må gjøres?
For at ønskene dine skal komme deg til nytte er det avgjørende at du lar dem settes til verks. Du må la dem få utfolde seg og tilrettelegge for at de kan blomstre.

Tviler du på hva du vil? Kjenn etter, igjen. Når du vet hva du virkelig ønsker, hold fast ved den følelsen og se for deg at alt som trenger å skje faller på plass. Ved å se for deg, visualisere, situasjonen du ønsker å befinne deg i, blir det lettere å se hva som trenger å gjøres for å komme dit. Du vil også kunne få ny giv til å utføre de praktiske gjøremålene som må til, som det å finne frem til jobbannonser og å søke på stillinger.

Hva annet trengs? Å lage, eller oppdatere, en CV? Bør du tilegne deg (mer) kunnskap om jobben du ønsker deg? Hva vet du om arbeidet, og hva trenger du å lære? Det er enklere å trå opp stien dersom du vet hvor du ønsker å gå.

LES OGSÅ: Veien til sommerjobben

Hvordan når du målet?
Som ung arbeidssøker kan det være mange hindringer på veien til drømmejobben. For mange er begrenset erfaring noe som kan gjøre arbeidsgivere tilbakeholdne.

Mangel på tidligere arbeidserfaring er ingen uoverkommelig hindring. Alle som jobber har på et tidspunkt vært ferske i sitt yrke. Det gjelder å være tålmodig og standhaftig, og å fortsette å presse på for jobben(e) du ønsker deg. Ungt pågangsmot og iver kan trumfe erfaring!

Om du virkelig ønsker noe vil drivkraften din bli synlig i alt du gjør – også for arbeidsgiveren som leser CVen din eller som stiller deg spørsmål i et jobbintervju. Vær positiv, vis din entusiasme og gjør det klart at du ønsker jobben. Om du holder fast ved en sann, positiv og målrettet innstilling vil omstendighetene jobbe på lag med deg og hjelpe deg dit du vil!

LES OGSÅ: Økonomitips for studenter

Hvordan vil du arbeide?
Som arbeidstaker inngår du som regel en kontrakt, enten den er muntlig eller skriftlig, om å utføre et arbeid under visse betingelser. Lønn, arbeidstid og -sted, en plan for opplæring vil være noen av mange punkter som det er naturlig å avklare før arbeidet starter.

Dersom du arbeider for noen andre er det viktig å innrette seg etter dette faktumet. Det kan være utfordrende å følge instrukser og ordre, men husk at du ved å inngå et arbeidsforhold gir et implisitt løfte om å gjøre et gitt arbeid, og at du får betalt for å gjøre det.

Det betyr ikke at du bør gi deg selv helt over til sjefen uten å stille spørsmål eller å ytre dine synspunkter (noe som kan være svært verdifullt både for deg og arbeidsgiveren), men som en ansatt er realiteten som regel den at du må følge andres avgjørelser og bestemmelser. Er du forberedt på å møte en slik situasjon? Om ikke, hva kan du gjøre for å bli klar?

LES OGSÅ: Dine rettigheter som sommervikar

Med hvem vil du arbeide?
Også sosialt sett kan arbeidsplassen være et utfordrende sted, særlig for unge og ferske arbeidere. Sosiale strukturer oppstår overalt hvor mennesker omgås, også på jobben.

Som ny kan det være vanskelig å finne seg til rette i et etablert sosialt miljø. Den sosiale dynamikken ved arbeidsplassen vil sette noen føringer for sosialiseringen, men ikke alle. Det er også opp til deg selv å møte dine nye kolleger på en måte som du er komfortabel med og som gjør det mulig for deg å trives på jobb.

Om det oppstår situasjoner du ikke liker, si ifra. Uansett hvor lenge (og hardt) noen har arbeidet på et sted vil de respektere noen som står opp for seg selv. Å være fleksibel og tilpasselig kan gjøre ting enklere, men husk å beholde din egen selvfølelse og selvrespekt!

Lykke til med å finne din drømmejobb i sommer!

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: