HjemFolkehøgskole er det...

Folkehøgskole er det tryggeste valget til høsten

Tekst og bilder: Dorte Birch / Folkehøgskolene i Norge

Folkehøgskolene driver nesten som vanlig i år. Elevene får være tett sammen fordi de bor sammen med dem de går på skole med. De betyr at risikoen for smitte er lav – og kosefaktoren er høy. Folkehøgskole er derfor det tryggeste valget til høsten. Her finner du mer informasjon og søknadsskjema.

Det er ikke enkelt å ta store valg akkurat nå. Smittesituasjonen endrer seg nesten fra dag til dag. August virker som veldig langt ut i framtiden og hvem kan vite hvordan verden ser ut da?

– Det kan være greit å vite at folkehøgskolene driver nesten normalt nå. Det har de gjort det hele skoleåret, forteller informasjonsrådgiver for Folkehøgskolene, Marit Asheim.

– Elevene bor sammen og går på skole sammen. Det betyr at de befinner seg i den samme boblen hele døgnet. Folkehøgskolene har derfor ikke den samme risiko for smittespredning som andre skoleslag har.

– Her kan vi klemme og være sammen med 100 andre

Et normalt skoleår i år og et normalt skoleår til neste år

Folkehøgskolene har altså drevet nesten normal skole i år. Skolene har hatt gode smittevernplaner som har betydd at de har vært ekstra forsiktige etter ferier og når elevene har vært på besøk hos andre, men også at elevene har fått være tett sammen med hverandre både på dagen og på kvelden.

– Folkehøgskolene er både elevenes skole og elevenes hjem, forteller Marit Asheim. – Skole og fritid går over i hverandre. Det betyr at man er sammen med de samme menneskene på dagen og på kvelden. Det gir en helt unik nærhet som alltid har vært viktig for folkehøgskolene, men som i år har betydd at vi har kunne drive skole nesten som vanlig.

Trenger et år på folkehøgskole

Folkehøgskolene har allerede fått inn rundt 16 000 søknader. De behandler søknadene fortløpende. Det betyr at du kan søke folkehøgskole i dag og få plass allerede i løpet av en ukes tid.

– Vi opplever at mange ungdommer forteller at de trenger et år på folkehøgskolen til høsten, forteller Marit Asheim. – Mange har hatt digital undervisning på videregående skole og de har kanskje ikke fått være sammen med vennene sine på flere måneder. De velger derfor et sosialt år for å være bedre rustet før de skal studere eller jobbe.

Marit Asheim forteller også at mange ungdommer opplever det som trygt å allerede nå kunne vite hva de skal gjøre til høsten.

– Mange er usikre på om de får seg jobb eller kommer inn på studier. Da kan det være greit å kunne senke skuldrene litt. Et år der man får lov å teste ut fag og linjer, presse grensene sine litt, og være sammen med andre ungdommer, er nok akkurat det mange ungdommer trenger nå.

Folkehøgskolene gir et år full av muligheter
Utover at folkehøgskolene tilbyr et sosialt år der man kan få være tett sammen med andre elever, så er det også et år der man kan strekke seg faglig og personlig.

 Det er over 700 ulike linjer å velge mellom så vi kan trygt si at det er noe for enhver smak, forteller Marit Asheim. Utover linjefaget så får man også valgfag, fellesfag, studieturer og mange opplevelser som folkehøgskolene planlegger.

Studieturer til neste år
Folkehøgskolene har drevet nesten som normalt i år. Det eneste unntaket har vært studieturene. På grunn av stengte grenser så har folkehøgskolene i stedet valgt å lage alternative opplegg i Norge. En del folkehøgskoler har sett at turer i Norge faktisk har vært svært populære og fortsetter med dette til neste år.

– Norge har jo mange områder som kan være svært eksotiske for elever som kommer fra en helt annen plass i landet, sier Marit Asheim. – I tillegg er det viktig å minne om at det tross alt er livet på skolen og i skolens nærområde som er det elevene trekker fram når de er ferdige med skoleåret. Mange folkehøgskoler planlegger dog også studieturer til utlandet til neste år. Studieturene gir elevene en ekstra dimensjon på det de lærer på skolen.

– Vi ser at de fleste folkehøgskoler har lagt utenlandsturene til våren 2022. Da er sjansen for åpne grenser større.

På folkehogskole.no finner du mer informasjon om og søknadsskjema til alle folkehøgskolene.

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: