Læreren er uerstattelig

Tekst og bilder: NLA Høgskolen

NLA Høgskolen utdanner lærere som betyr en forskjell. Eirin og Lars håper de vil sette gode spor hos elevene når de går inn i den uerstattelige rollen som lærer.

Førsteårsstudenten Eirin Aadland Haga har alltid tenkt at hun skal bli lærer, men måtte forbedre karakter i matte for å kunne virkeliggjøre drømmen. Haga begynte på grunnskolelærerutdanningen ved NLA Høgskolen i høst, etter at hun hadde bestått forkurs i matematikk for å forbedre karakteren fra 3 til 4.

­­­­– Så dette har jeg jobbet for, smiler Haga, og forteller at hun har tenkt på å bli lærer siden hun selv var liten.

Etter at de nye inntakskravene kom i 2016, har lærerdrømmen blitt vanskeligere å oppnå for de som har slitt litt med matematikken. Men det fire ukers forkurset som NLA tilbyr de som har mellom 3,0 og 3,99 i mattekarakter, gjør det mulig for også for disse å holde fast i ønsket om å bli lærer.

Eirin Aadland Haga har drømt om å bli lærer siden hun var liten, og ønsker å være en lærer som setter gode spor hos elevene.

Fornøyde studenter
– Jeg ønsker å være en lærer som setter gode spor hos elevene. Jeg vil inspirere dem, få dem til å tenke at «dette er gøy», få dem til å tro på seg selv og sine evner.

Før hun begynte hadde Haga hørt at NLA er en god skole.

– Når du studerer for å bli lærer så er foreleserne dine forbilder, og NLA har et godt rykte, sier hun.

Dette vises igjen på Studiebarometeret, der lærerutdanningen ved NLA er blant de i landet med mest fornøyde lærerstudenter.

Lærer om Disney og media i barnehagelærerutdanningen

Fokus på å se alle
Starten på lærerstudiet har vært hektisk, men en positiv opplevelse for den ferske GLU-studenten. Hun opplever at hun og medstudentene er blitt «kastet ut i det» faglig sett, og at det er flotte folk hun studerer med, folk det har vært lett å bli kjent med. NLA Høgskolens kristne verdigrunnlag merker hun spesielt i gruppearbeid.

– Her på NLA er det ekstra fokus på at man skal se alle individene i gruppen, at man skal behandle hverandre godt og støtte opp under hverandre, mener Haga.

Lars Meling Berge husker spesielt én lærer fra han selv gikk på ungdomsskolen, som hadde spesielt god kontakt med elevene. Det har Berge latt seg inspirere av.

En trygg lærer for elevene
Lars Meling Berge mener at lærere er uerstattelige. Selv vil han være en trygg og tålmodig lærer som har gode relasjoner til barn og unge.

– Å være lærer er en viktig jobb som har fått et ufortjent dårlig rykte. Jeg tror at lærerne har en uerstattelig plass, sier Lars Meling Berge (26). Han er ferdig utdannet grunnskolelærer fra NLA Høgskolen og har ambisjonene klare.

– Det at jeg syns at lærerne er blitt litt for uviktig i samfunnet gir meg motivasjon til å være med og bevise hvor viktig læreren er, forteller han med et smil.

Viktig med relasjoner
Berge, som er oppvokst på Klepp i Rogaland, tenker tilbake på en spesiell lærer fra ungdomsskolen når han ser for seg hvordan han selv vil være som lærer.

– Det var et ganske hardt miljø på den ungdomsskolen der jeg gikk. Men det var en lærer, en mann som jeg tror pensjonerte seg da vi var ferdige, som var så flink og så tålmodig. Han visste hvordan han skulle forholde seg til hver enkelt av oss. Det var aldri noen som sa et vondt ord om han – han var så flink med relasjoner, forteller Berge.

Relasjoner er spesielt viktig for Berge, og selv har han lyst til å være en trygg lærer for elevene.

– Alle elever og lærere er unike, og da er det relasjonelle som skjer dynamisk. Det er viktig at lærerne ser den enkelte elev, mener han.

NLAs lærerutdanninger:

 • Grunnskolelærer 1.-7. trinn / Grunnskolelærer 5.-10. trinn
  Femårige masterutdanninger
  23 uker praksis
  Mulighet for praksis i utlandet 3. året
  Studiested: Bergen, kommer i Oslo høsten 2018
 • Barnehagelærer
  Treårig bachelorutdanning
  100 dagers praksis
  Mulighet for fire uker praksis i utlandet
  Studiested: Bergen
 • Forkurs i matematikk

Opptak via Samordna Opptak

NLA Høgskolen tilbyr i tillegg en rekke andre studier i Bergen, Oslo og Kristiansand. Se nla.no for mer informasjon

[vc_video link=»https://vimeo.com/202430668″]