Beregnet lesetid: 3 minutter
Har du søkt, eller ikke bestemt deg helt enda? Når søknadsfristen nærmer seg er det lett å overtenke valgene sine. Hvordan vet du at du har valgt riktig studieretning?
Det er mange faktorer å ta hensyn til; interesser, arbeidsmarkedet, karakterene dine, hvor du vil bo, hva foreldrene dine synes – alt imens klokka tikker, og søknadsfristen nærmer seg. Hjelp!
Første steg er å få oversikt over hvilke muligheter du har. Bruk gjerne vår digitale utdanningsmesse for å bli inspirert og finne nyttig informasjon om enda flere tilbud! Besøk messen gratis her.
Hva bør du vektlegge i valget?
Det er vanskelig å studere noe du ikke er interessert i. Tenk derfor godt over hva du synes er spennende og ønsker å lære enda mer om.
Hvis du er god i gaming er du kanskje også god på strategi. Kanskje er du kreativ, med et øye for hva som er pent, eller sporty og opptatt av hvordan kroppen fungerer? Alt dette er en del av totalpakken for deg, du trenger ikke bare tenke på hvilke skolefag du er god i.
Søk mye forskjellig!
Ikke vær redd for å søke på helt forskjellige ting! Du kan legge inn hele ti forskjellige studieønsker, og omprioritere disse helt frem til 1. juli kl 23:59.
Rekkefølgen på studieønskene dine bør ikke være tilfeldig, for hvis du får tilbud fra førstevalget ditt så faller de andre bort automatisk. Det betyr likevel at du fremdeles har to og en halv måned på å bestemme deg.
Les også: Er du klar over fristene i søknadsprosessen?
Stol på magefølelsen
Noen går i fella og søker ikke det de egentlig har lyst til. Enten i frykt for å få avslag eller fordi andre ikke mener det er «godt nok». Hva er det som gjør at du ikke søker det du egentlig har lyst til å søke på?
Husk også at selv om du ikke kommer inn denne gangen, så kan du søke om igjen. Hvis det er fordi du mangler et fag så kan du gjerne bruke et år på å ta det opp samtidig som du gjør noe annet.
Hva hvis du har valgt feil?
De færreste treffer blink på første forsøk. I følge den europeiske studentundersøkelsen er faktisk ca. 30% av norske studenter eldre enn 30 år!
«Feilene» du gjør på veien kan også være verdifull tilleggskompetanse som gjør at du skiller deg ut på en unik måte i arbeidslivet senere. Erfaringen vil også gjøre at du blir bedre kjent med deg selv og hvordan det er å være student. Det å velge «feil» kan med andre ord vise seg å være riktig!
Lykke til med valget!