HjemHva kan jeg gjøre me...

Hva kan jeg gjøre med min utdannelse?

Tekst og bilder: SONOR Study Outside Norway

Det er mye du skal tenke på når du skal velge studier og utdannelse. I en ukjent verden av høyere utdanning kan det være vanskelig å finne ut hva som passer akkurat deg best. Vi i Study Outside Norway ser ofte at man er trukket mellom fornuft og følelser når man skal velge utdanning. Skal du velge det alle sier vil sikre deg en trygg jobb resten av livet? Eller skal du velge en utdanning som er akkurat det du brenner for? 

Hva det riktige svaret er akkurat for deg kan vi ikke hjelpe deg med, men vi kan hjelpe deg med å finne den rette utdanningen når du har bestemt deg. 

Veien blir til mens du går

Det vi i SONOR har lært er at man kan bli mye rart med en utdanning. Ofte ender man ikke opp med å jobbe med det man har tenkt på som 20-åring. Vi er blitt eldre og kanskje klokere, opplevd ting i livet og rett og slett skifta mening. Og det er helt greit. 

Vi veiledere i SONOR kommer fra ganske forskjellige bakgrunner, til tross for at vi har samme jobb. En har studert kinesisk og tysk med markedsføring, en har historiebakgrunn, en annen har statsvitenskapsutdanning, en har bakgrunn innen sosiologi og kriminologi og den siste har en bakgrunn i fransk litteratur fra selveste University of Oxford. Det vi har til felles er at vi alle er veldig glade i jobbene våre og har funnet en jobb vi trives med, selv om det kanskje ikke var det vi hadde sett for oss som jobb da vi var 20 år og klare for å studere i utlandet.

En utdannelse er mer enn en grad

En utdanning gir ikke nødvendigvis et yrke lenger slik som da foreldrene dine studerte. Den gir deg kunnskap om hvordan sette sammen informasjon. Den gir deg også fleksibilitet og evnen til å omstille deg – en egenskap som er høyt verdsatt i dagens dynamiske arbeidsmarked. Ikke minst gir en utdanning deg evnen til å lære kunnskap, hvor enn banalt det høres ut. 

Norge er i dag et kunnskapssamfunn hvor våre største næringer er ikke lenger fysisk arbeid, men det er arbeid bak en datamaskin. På samme måte som det er viktig å trene kroppen når du er ung, bør du også trene hjernen. Det er det en utdanning er til.

– Ingen er ferdigutdannet når de går ut av universitet eller høyskole. Det viktigste du kan ta med deg derfra, er evnen til å sette sammen ny kunnskap for å gjøre ting smartere.
Professor Øivind Anti Nilsen ved Norges Handelshøyskole (A-magasinet uke 25, 2020)

Det vi vil at du skal huske – uansett hva avisene forteller deg – er at en utdanning er mer enn bare graden du tar eller et steg på vei inn i den første jobben. Din utdanning vil prege deg for resten av livet. Fagene du velger på universitetet, menneskene du møter på fakultetet, og opplevelsene du har underveis kommer du til å ha med deg resten av livet. De sier jo tross alt at studieårene blir de beste årene i ditt liv – gjør det meste ut av dem!

Vårt beste råd er å velge noe du kommer til å trives med. Trives du ikke, er det aldri for sent å snu. En utdanning kan alltid brukes til noe. Før du vet ordet av det har du funnet en jobb du ikke visste fantes da du begynte å studere.

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: