Har du lyst til å jobbe med fremtidens teknologi, men lurer på hva slags ingeniør du skal bli? Her veileder vi deg gjennom jungelen av ingeniørstudier.
VIL DU BLI INGENIØR? HER FINNER DU UTDANNINGENE
Dataingeniør, sivilingeniør, byggingeniør, elektroingeniør, kjemiingeniør, maskiningeniør. Hos Universitetet i Sørøst-Norge (USN) kan du velge mellom mange ulike studier innenfor ingeniør, sivilingeniør, teknologi og IT. Fellesnevneren for ingeniører, er bruk av teknologi.
Hos oss møter du engasjerte forelesere, velutstyrte laboratorier og studier utviklet i tett samarbeid med arbeidslivet. I løpet av studietiden får du erfaring med å jobbe i prosjekter gitt fra industrien og næringslivet.
Som ferdig utdannet ingeniør har du en kompetanse samfunnet har stor bruk for
I denne artikkelen får du lenkene du trenger til de rette studiesidene, slik at du enklere kan orientere deg i jungelen av ingeniøryrker. Du kan for eksempel begynne å kikke etter studier via denne siden:
Velg utdanning her – ingeniør, sivilingeniør, teknologi og IT
Dette er noen av ingeniørfagene hos oss
Her er oversikten over bachelor i ingeniørfag hos oss:
- SMART produktdesign
- Byggingeniør (byggdesign)
- Dataingeniør
- Dataingeniør – sikkerhet og nettverk
- Elektroingeniør
- Elektro-automasjon og robotikk
- Elkraftingeniør
- Informatikk og automatisering
- IT og informasjonssystemer
- Maskinteknisk design
- Maskiningeniør produktutvikling
- Mikroteknologi, nanoteknologi og elektronikk
- Ren energi- og prosessteknologi
- Plan og infrastruktur
Vi har også mange mastere, årsstudium og etter- og videreutdanning innen ingeniøryrket.
Her finner du listen over alle ingeniørutdanningene hos oss
Du kan også ta ingeniørmastere med lønn.
Slik kan du få lønn i masterstudiet
Hvordan blir jeg sivilingeniør?
Noen masterutdanninger i teknologi gir deg tittelen sivilingeniør, som er en beskyttet tittel. Vi har fem utdanninger som gir tittelen sivilingeniør:
- Process Technology
- Energy and Environmental Technology
- Industrial IT and Automation
- Electrical Power Engineering
- Mikro- og nanosystemteknologi
Du som har studert IT og informasjonsteknologi, og som ønsker å bli ekspert på hvordan best bruke ny teknologi, kan ta dette masterprogrammet:
Hva slags ingeniør bør du bli?
Med en ingeniørutdanning får du være med å skape morgendagens løsninger. Du får se konkrete resultater enten det er broer eller bygg, mikrochiper i helseutstyr, nye IT-løsninger eller løsningen på plast i havet.
Dessuten får du bidra til det grønne skiftet med en ingeniørutdanning
Hos oss kan du velge mellom mange ulike ingeniørutdanninger. Men før du skal velge en utdanning som ingeniør, bør du tenke på hva du har lyst til å drive med. Hva er du best på og hva interesserer deg mest?
Og dersom du føler at du har valgt feil i løpet av første studieår, ha du mulighet til å bytte ingeniørretning da det første året er ganske likt.
Hva skal jeg bli når jeg blir stor? Sjekk studiene våre her
Hvorfor bør du bli ingeniør?
Med en utdanning innen ingeniør- og teknologifag har du et hav av muligheter når du skal ut å søke jobb.
Bare se deg rundt. Vi lever i en høyteknologisk tid, og utviklingen går bare fortere og fortere. Norge er dessuten avhengig av nye ingeniører for å nå klimamålene. Derfor er ingeniørene viktigere enn noen gang.
Norges klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) sier det på denne måten til Aftenposten: – Våre handlinger de neste ti årene blir avgjørende for om vi klarer å beholde verden slik vi kjenner den i dag.
Næringslivet der ute etterlyser også flere medarbeidere som har tekonologikompetanse. Det viser nemlig NHOs årlig undersøkelse, der de spør medlemsbedriftene sine om hva slags kompetanse som trengs for de neste fem årene.
– Ingeniører og fagarbeidere er de mest etterspurte utdanningene blant bedriftene
NHO-rapporten kan du lese mer om her
Hvis du ikke har fagene som trengs for å bli ingeniør?
Har du en yrkesfaglig utdanning, kan du søke deg inn via forkurs for ingeniørutdanning. Har du relevant fagbrev, kan du bli ingeniør via Y-veien hos oss.
Slik blir du ingeniør med Y-veien
Har du generell studiekompetanse og mangler ekstra matematikk eller fysikk, kan du søke tresemesterordning (sommerkurs) eller realfagkurs. Med andre ord: Hos oss har du mange muligheter til å bli ingeniør, selv om du fra før ikke har alle fagene som du trenger.
Har du lyst til å bli ingeniør?
USN har mange veier til ingeniøryrket. Vi har flere bachelorprogrammer, masterprogrammer, årsstudium, kortere studier, y-veien og etter- og videreutdanninger.
Her kan du sjekke alle våre ingeniørstudier
Er du opptatt av klimaendringer?
Er du opptatt av klimaendringer, natur- og miljøspørsmål? Ønsker du å bidra til at natur og miljø forvaltes på best mulig måte? Sjekk våre ulike studier innen natur og miljø.
Her finner du oversikt over studier i natur og miljø
Vi har også lektorutdanning i realfag