HjemJeg har fått et helt...

Jeg har fått et helt nytt forhold til friluftsliv

Tekst og bilder: Bømlo folkehøgskule

Før måtte familien gjerne hale byjenta Kristine Sandnes ut i skog og mark. Nå er det hun som ivrer for fjellturer og overnattinger i telt.

– Jeg anbefaler friluftslivslinjene på Bømlo folkehøgskule varmt til alle, uansett om du allerede er friluftsmenneske eller bare ønsker et annerledes skoleår der du utfordrer og utvikler deg selv, smiler 21-åringen fra Trondheim. Selv om hun var sporty og aktiv som bare det, var aldri fjellet, skogen, marka og sjøen hennes «greie» opp gjennom ungdomsårene. Var familien på hytta, var hun langt fra den ivrigste når det ble snakk om å bli med ut på tur. Pappa Olav ble derfor svært forundret da Kristine begynte å snakke om å gå Friluftsliv: Sør-Afrika på Bømlo etter videregående.
– Du er jo ikke noe friluftsmenneske, påpekte han.

Klar for noe helt annet
Kristine forteller at hun på videregående jobbet hardt for å ha alle studiemuligheter åpne. Samtidig var hun veldig usikker på hva hun ville gjøre videre – og slet med å finne et studium som passet.

– Jeg var egentlig mest klar for et år med noe helt annet, der det bare var fokus på meg – fritt for karakterjag. Derfor begynte jeg å snuse litt på folkehøyskole, og datt innom Instagram-kontoen til friluftslivslinjen på Bømlo. Bildene og videoene fra turer og aktiviteter i Sør-Afrika og Norge så veldig spennende ut. Jeg fortsatte å sjekke ut linjen, skolen og stedet Bømlo, og etter hvert kjente jeg mer og mer på behovet for å utfordre meg selv gjennom å gjøre noe helt nytt. Til slutt bestemte jeg meg for å søke, forteller 21-åringen.

Sør-Afrika var høydepunktet

Fallskjermhopp i Jeffrey’s Bay i Sør-Afrika.

Tiden på friluftslivslinja beskriver hun som «helt fantastisk».
– Linjeturen til Sør-Afrika var nok det største høydepunktet. En sykt artig tur med masse spennende aktiviteter og kulturopplevelser, der jeg også sprengte egne grenser med både fallskjerm- og strikkhopp, minnes Kristine, før hun kjapt legger til at resten av skoleåret hjemme i Norge også var superbra.

– På tur var det alltid mye latter og interne spøker, uansett om vi brevandret på Folgefonna, dro på kajakktur med overnatting i Bømlo-skjærgården, klatret i fjell eller rappellerte fra en bro. Ved å dele oss i nye grupper på hver tur, ble vi godt kjent med alle og vi lærte også å samarbeide på tvers av ulikhetene våre.

Samhold til sjøs i skjærgården ved Bømlo folkehøgskule.

Ny hobby

I dag jobber Kristine i barnehage i Bergen, og har så smått siktet seg inn mot journaliststudiet i Volda til høsten. Med seg fra friluftslivslinjen har hun «sykt mange gode minner» og masse gode venner over hele landet som hun har daglig kontakt med.

– Jeg føler at året på Bømlo gjorde meg mye tryggere på meg selv. Skolens fokus på miljø og solidaritet har dessuten gjort meg mer engasjert i det som skjer rundt meg i samfunnet, framhever Kristine.

– Og du fikk deg en helt ny hobby?

– Friluftsliv har definitivt blitt en ny interesse, ja. Jeg har fått et helt nytt forhold til naturen og det å være ute, og var blant annet på hengekøyetur i sommerferien. Friluftslivsmulighetene er faktisk litt av grunnen til at tenker Volda er et bra studiested for meg, forteller trønderen.

–  Nå er det Kristine som har begynt å mase om fjellturer og overnattinger i telt, og heller jeg som holder litt igjen, humrer pappa Olav.

Året på friluftslivslinjen har virkelig gitt Kristine smaken på hengekøyeturer

Les mer om Bømlo folkehøgskule

Les mer om Friluftsliv: Norge

Les mer om Friluftsliv: Sør-Afrika

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: