HjemMed verden som studi...

Med verden som studiested

Av Trygve Norum-Lunås

Som student ligger verden for dine føtter. Hvor vil du dra for å studere? Lokker det med surfing i Australia? Drømmer du om snødekte fjelltopper i de Sveitsiske alpene? Eller vil du studere ved et toppuniversitet i Storbritannia eller USA?

portrait of young man on the dock of Lake

Hvert år reiser tusenvis av studenter utenlands. Det man kan oppleve og lære som student i utlandet kan gjøre studietiden uforglemmelig og gi store fortrinn på arbeidsmarkedet.

Det er gode grunner til at over 25.000 studenter i fjor reiste utenlands for å studere. Foruten å oppleve en annen kultur, møte mennesker fra andre verdenshjørner og praktisere et annet språk, kan et opphold i utlandet gjøre en mer selvstendig, fleksibel og ansvarsbevisst. Det er noen av grunnene til at studenter med erfaring fra utlandet stiller sterkere på arbeidsmarkedet.


Utforsk verden

Muligheten til å reise og utforske andre deler av verden er for mange en god grunn til å ville studere utenlands. Ved å dra til et annet land åpner man dørene for å oppleve nye steder og en annen kultur enn man er vant til, møte nye mennesker, og å praktisere et annet språk enn norsk.

Det er mange ting som bør tas i betraktning i valget av studiested og hvor man vil reise på utveksling, men hvilke faktorer som er avgjørende kommer an på hva man ønsker å få ut av utenlandsoppholdet. Hva vil du studere? Hvilket språk vil du praktisere? Hvor i verden vil du reise?

Ved norske høyskoler og universiteter er mulighetene for utveksling svært gode og de aller fleste utdanningsinstitusjonene har avtaler med flere skoler og universiteter i utlandet, noe som gjør utveksling enkelt. Enten man er ute etter et storbyopphold i en metropol, sol og strandliv, eller om man vil erfare en spesifikk kultur eller språk, finnes det som regel et utvekslingstilbud som vil oppfylle dine ønsker.

iStockLærdommen av å utveksle
Erfaringen av å studere i utlandet kan være svært verdifull, og lærdommen omfatter mye mer enn bare studiene og kulturutvekslingen. Å tilbringe en periode av livet langt hjemmefra og i et annet land lar deg kjenne på en ny dimensjon av både ansvar, selvstendighet og frihet.

Møter med nye mennesker og ukjente situasjoner kan åpne for nye perspektiver, og du vil antakeligvis få dine egne tanker, verdier, fordommer og din tilpasningsevne satt på prøve. Å bryte ut av komfortsonen og gå verden i møte kan være en svært givende og transformativ opplevelse, og kan gi deg erfaring som er gull verdt videre i livet og i arbeidskarrieren.

De nye erfaringene og opplevelsene et utenlandsopphold kan utsette deg for, vil ikke ba
re gi deg muligheten til å bli kjent med mennesker og kulturer fra andre deler av verden, men vil også kunne gi deg innsikt i deg selv og i hvordan du håndterer nye og ukjente situasjoner. I en verden som stadig blir mer tilknyttet og hvor handel og kulturutveksling på tvers av landegrenser spiller en sentral rolle for bedrifter og organisasjoner, er slik selvinnsikt, tilpasningsevne og erfaring med å gå nye kulturer i møte ettertraktede attributter på arbeidsmarkedet.

Fortrinn på arbeidsmarkedet
Hvor enn du velger å studere, vil et utvekslingsopphold gi deg kunnskap og lærdom som er nyttig både i og etter studietiden, og vil kunne gjøre deg mer fleksibel, flerspråklig, tilpasningsdyktig.

Utenlandske skoler har gjerne andre undervisnings- og arbeidsmetoder enn hva man er vant med fra hjemme i Norge, og erfaringen av å tilpasse seg et nytt system kan gi et fortrinn og fleksibilitet i videre studier, samtidig som det kan være en nyttig ferdighet i en fremtidig arbeidskarriere.

Selv om det avhenger av hva slags arbeid man er ute etter, er det å kunne vise til at man har studert i utlandet ofte noe som gjør at man stiller sterkere på arbeidsmarkedet. Foruten at man gjerne over lengre tid har praktisert (og/eller lært seg) et annet språk, viser et utenlandsopphold til at man er villig til forandring og at man har erfaring fra et annet land og en annen kultur – noe som ofte verdsettes høyt.

istock her-bor-de-med-hoyest-utdanningUtforsk mulighetene
For å utforske de mange mulighetene som finnes for utveksling kan man benytte seg av nettsider som Studereiutlandet.no og Studievalg.no som har søkbare databaser over utenlandske skoler og studier.

Kunnskapsdepartementets nettsted Utdanningiverden.no og Lånekassens nettsider er også nyttige ressurser, i tillegg til at nettsidene til organisasjoner som ANSA, EF og SONOR har mye informasjon som kan hjelpe deg med å finne frem til ditt fremtidige studiested i utlandet.

Om du allerede er tilknyttet en utdanningsinstitusjon er det letteste å kontakte en studieveileder ved skolen hvor du studerer. Da vil du også kunne få informasjon om hvilke utvekslingsavtaler og -muligheter som passer for din studieretning.

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: