HjemÅrets viktigste dato...

Årets viktigste datoer!

Tekst: Trygve Norum-Lunås

Tiden er kommet for å søke opptak til høyere utdanning. Den 1. februar åpnet den nasjonale søknadsportalen for høyere utdanning, og søknadssesongen for studieåret 2017-2018 er nå i gang.

Her er tidsfristene du må overholde.

Søknader til universiteter og høyskoler koordineres av Samordna opptak, og på Samordnaopptak.no kan du opprette din egen søknad og legge inn opptil 10 studieønsker.

Den ordinære søknadsfristen er den 15. april, men for enkelte studier (som Politihøgskolen) og for de som søker om særskilt vurdering er fristen allerede den 1. mars. Se hvilke studier og søkere som omfattes av 1. mars-fristen her.

LES OGSÅ: 5 råd for deg som skal velge utdanning 

Så lenge du oppretter søknaden innen tidsfristen kan du gjøre om på rangeringen av studieønskene dine helt frem til omprioriteringsfristen, som er den 1. juli.

Samordna opptak koordinerer søknadsprosessen for de fleste universiteter og høyskoler, men enkelte private høyskoler og folkehøyskoler har sine egne frister og søknadsportaler, så dersom du vil søke deg til en privat utdanningsinstitusjon bør du oppsøke skolen og gjøre deg kjent med hvilke regler og tidsfrister som gjelder.

For de som søker gjennom Samordna opptak gjelder følgende tidsfrister:

1. mars: Søknadsfrist for enkelte søkere og studier

Se hvilke studier og grupper som omfattes av 1. mars-fristen her 

20. mars: Dokumentasjonsfrist (1. mars-søkere)

Frist for å laste opp dokumentasjon (som f.eks. vitnemål fra videregående skole) for deg som har søknadsfrist 1. mars. Les mer om hvilken dokumentasjon som kreves her 

15. april: Søknadsfrist

Den ordinære søknadsfristen er 15. april. Dette er siste frist for å søke og/eller legge til flere studieønsker i søknaden.

10. mai: Dokumentasjonsfrist (15. april-søkere)

Frist for å laste opp dokumentasjon for deg som har søknadsfrist 15. april.

1. juli: Omprioriteringsfrist

Siste frist for å endre rekkefølgen av studieønskene dine er 1. juli. Omprioriteringer gjøres i søknaden på Samordnaopptak.no.

19. – 20. juli: Ledige studieplasser legges ut

Hvert år er det enkelte studier som ikke fylles opp, og klokken 9 om morgenen den 19. juli vil en liste over disse studiene bli publisert på Samordnaopptak.no. Et døgn senere, klokken 9 den 20. juli, åpnes det for at man kan søke på de ledige studieplassene. Les mer om ledige studieplasser her

20. juli: Du får svar på søknaden

Den 20. juli får du svar på søknaden din på Samordnaopptak.no. Du må svare på svarskjemaet på søknaden din innen svarfristen den 26. juli.

26. juli: Svarfrist

Siste frist for å svare på hovedopptaket er den 26. juli. Dersom du ikke svarer på eventuelle tilbud eller tilbud om venteliste, blir dette regnet som et nei.

Se en full oversikt over hvilke datoer og frister som gjelder på Samordnaopptak.no

Frister for å søke om stipend og studielån

For de som allerede studerer og vil søke om stipend og/eller studielån fra Lånekassen for våren 2017, er fristen den 15. mars. Søknaden leveres via Lanekassen.no. Fristen for å søke om støtte for høstsemesteret 2017 er ikke før den 15. november, men jo tidligere du søker (etter at du har fått tildelt en studieplass), desto tidligere mottar du pengene.

Det finnes visse unntak til Lånekassens frister, blant annet for lærlinger og de som starter utdanningen sin etter den 1. november. En oversikt over alle fristene for å søke om støtte fra Lånekassen finner du her

Råd og ressurser for deg som skal velge utdanning

Valget om hva man vil studere er ikke til å kimse av, og er for mange en vanskelig avgjørelse. For deg som fremdeles er i tenkeboksen når det kommer til studievalget har vi samlet et knippe råd i denne artikkelen

Du finner også mye nyttig informasjon på nettsidene til Samordna opptak, blant annet om hvordan man søker, hvilke opptakskrav og poenggrenser som gjelder, og hvilke regler som gjelder for søkere med utdanning fra utlandet.

Nytt av året er blant annet at enkelte studier har fått skjerpede karakterkrav samt at utdanningen for grunnskolelærere, som tidligere har vært et 4-årig studium, fra og med studieåret 2017-2018 vil bli en 5-årig masterutdanning. På Samordnaopptak.no kan du lese mer om årets endringer og kommende endringer for fremtidige studieår.

På Kunnskapsdepartementets nettsted Utdanning.no kan du finne både generell informasjon om høyere utdanning i Norge samt spesifikk informasjon om ulike yrker, studieretninger og utdanningsinstitusjoner.

 

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: