HjemNå drømmene dine med...

Nå drømmene dine med Napier!

Tekst: Vilde Brecke. Bilder: Edinburgh Napier University

Utdanning – et avgjørende valg! Edinburgh Napier University kan være døråpneren til drømmene dine.

Det er ikke bare-bare å finne veien blant alle valgene som kan velges for det som plutselig blir livet ditt. Hva vil du blir når du blir stor? Hvordan ser du for deg livet? Dette er viktig å tenke på, men vanskelig og forvirrende så her kommer et forsøk på en liten personlig guide fra meg, Vilde, psykologistudent ved Edinburgh Napier University i Skottlands vakre hovedstad.
Edinburgh dusk city views. View form calton Hill with monument and Balmoral Hotel clock.
Edinburgh dusk city views. View form calton Hill with monument and Balmoral Hotel clock.

1. Valg av studie.
Hva er den beste veien frem mot karrièremålet ditt? Hva liker du å gjøre?
Det er kanskje ikke den mest innlysende veien som er den mest hensiktsmessige eller kanskje det som er riktig for deg. Det finnes mange mulige løsninger! Jeg for eksempel begynte på juss i Oslo og så psykologi i Bergen, begge deler var i seg selv bra, men det enten passet ikke helt for meg eller tok meg ikke dit jeg trengte å komme. Det er bedre å snu i tide før man har gått seg helt vill. Så jeg vendte snuta ut av landet og fremdeles med drømmen om forskningsjobb og klinisk psykologi i sikte.
Andre populære studier blant nordmennene her på skolen (vi er en god del!) er kriminologi, business and marketing, event and festival management (denne byen bugner av festivaler), turisme og hospitality. Napier er ranket som beste i Skottland for hospitality, event management og tourism. Det har også vært økende interesse for marinebiologi og pharmaceutical sciences – se full liste av de over 100 studiene som tilbys ved Edinburgh Napier University.

2. Vasighthill-campus-28256-smalllg av skole og sted.
Frister det med nye impulser i et annet land? Trives du i en storby med yrende studentliv, men også nær tilgang til vakker natur og frisk luft? Vel, da skulle du ha sett Edinburgh. Edinburgh er en av Europas vakreste byer. Byen kan friste med festivaler som verdenskjente Fringe og den forrykende nyttårsfeiringen kalt Hogmanay, eller hva med å studere på Elephant Cafe, der J.K. Rowling skrev den første Harry Potter-boken?

Men det er også viktig med kvalitet på skolen og det sosiale. Edinburgh Napier University har vokst enormt de siste årete og har hanket inn priser som The Queen’s Anniversary Prize for forskning, fem stjerner for ”teaching and employability” i den prestisjefylte QS Stars Ratings og sterke statistikker som 95% av studentene i arbeid etter endt studie.

Napier er et by-universitet delt i tre og ikke et campusuniversitet, noe som betyr at du ikke bor på campus, men for eksempel i skolens Student Halls. På den sosiale siden braker det løs det Freshers Week hvert år (den britiske varianten av fadderuke) der du kan besøke de over 50 sportsklubber og foreninger, blant annet volleyball, dykking, orkester, fekting, for å nevne noen. Når det gjelder språk, enda så eksponerte vi er for engelsk i Norge, så kan akademisk engelsk være utfordrende. Heldigvis tilbyr universitet hjelp og støtte til alle oss 4,000 internasjonale studenter i Edinburgh

Bachelorgraden i Skottland skiller seg fra resten av UK ved at den er på 4 år. Det gir deg anledning til å komme godt inn i det som er den største utfordringen som student, nemlig studieteknikk, samt i dybden av faget ditt. Etter kan du ta en master på ett år. Du står hele tiden med full støtte fra Lånekassen. Skolen tilbyr også scholarships for norske søkere gjennom samarbeidspartneren Study Across The Pond.

International Student Ambassador Vilde Brecke. Vilde is from Norway and is studying BA (Honours)Psychology
International Student Ambassador Vilde Brecke. Vilde is from Norway and is studying BA (Honours) Psychology

3. Tenk på fremtiden.
Arbeidsmarkedet er i konstant forandring, men ikke vær redd for å følge drømmen din – velg etter interesse, evner og personlighet sier ekspertene. Er du interessert i noe og står på så går det bra til slutt, men man må forme sitt eget liv. Det kan være tøft og vanskelige tider kommer og går, som man for eksempel ser i oljebransjen i dag eller autorisasjonsspørsmål for enkelte utdannelser. Hold et øye på autorisasjonsbetingelsene for enkelte helserelevante utdannelser, men kanskje det å dra til utlandet tar deg på en helt uventet reise? Kanskje du gjør som min svenske romvenninne og finner den store kjærligheten og blir i Skottland?

Prøv å ikke stress for mye, men stå på! Det kommer til å gå bra!

Finn ut mer om livet på Edinburgh Napier og hva du kan forvente, hva som tilbys nye studenter, og hvordan du kan nå målene dine på napier.ac.uk 

Beste hilsen og lykke til!
Vildegb_72dpi_logo

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: