HjemNi grunner til å gå ...

Ni grunner til å gå på folkehøgskole før studier

Tekst og bilder: Folkehøgskolene i Norge

Ungdommer som har brukt to år av ungdomstida si på å komme seg gjennom en pandemi skal nå velge hva de vil bruke det neste året på. Vi mener mange vil ha godt av et år på folkehøgskole! Her er grunnene:

1. Få tilbake gode vaner og rutiner

Årene med hjemmeskole, avlyste treninger og stengte treningssentre har gjort det vanskelig for mange å holde på en god døgnrytme og leve et aktivt liv. På folkehøgskole starter alle hverdager med felles frokost og obligatorisk morgensamling. Dagen fortsetter med undervisning, aktiviteter og felles måltider. Folkehøgskolekjøkkenet har ofte fokus på sunn og god mat, med rom for kos og matglede. Det gjør det lettere å ha et balansert kosthold gjennom uka! Det er også lettere å ta seg tid til å spise et skikkelig måltid når du sitter til bords sammen med andre.

Du trenger ikke gå på ei idrettslinje for å holde deg aktiv på en folkehøgskole. De fleste skolene har treningsmuligheter og valgfag der du kan få opp pulsen og bli sterkere. Ofte kan man gå fine turer i skolens nærområde også. Godt for både hodet og kroppen!

Helgeland folkehøgskole er en av flere skoler med eget treningsrom

2. Være sosial med en klasse igjen

For mange er videregående den siste muligheten til å kjenne på klassetilhørigheten, før studietida der man kan fort kan bli en av mange i en stor forelesningssal. På folkehøgskole kan du få klassefølelsen du kanskje mista på videregående, da undervisninga skjedde på skjerm og lunsjen ble spist hjemme i stedet for kantina. På folkehøgskolen alle en viktig del av felleskapet og du blir savna om du ikke møter opp.

I tillegg til klassen kan du også finne andre fellesskap på folkehøgskolen, for eksempel i valgfagtimene eller på internatet. For å ikke snakke om romkameraten om du velger å bo på dobbeltrom!

Dette er ikke et uvanlig klassebilde på en folkehøgskole! Foto: Caroline Flaterudhagen, Valdres folkehøgskole

3. Finne tilbake læringsgleden

Undervisning på Teams og pugging uten å vite om det blir eksamen eller ikke er ikke det mest motiverende. Kanskje er du også lei av de obligatoriske videregåendefagene du ikke er interessert i, eller presset om å få gode karakterer?

På folkehøgskole kan du velge linja som passer dine interesser best og lære helt uten eksamen og karakterer. Du får lære i praksis sammen med andre ungdommer som er like interessert i faget som deg selv. Mange finner tilbake motivasjonen til å studere, eller fullføre videregående eller fagbrevet etter et år på folkehøgskole.

På folkehøgskole er det fokus på praksis, ikke teori. Foto: Fosen folkehøgskole

4. Få venner du kan bo i kollektiv med

Mange flytter til et helt nytt sted når de begynner å studere, og kjenner kanskje ingen der fra før. Etter å ha gått folkehøgskole får du venner fra hele landet. Mange flytter også sammen i kollektiv om de finner ut at de skal studere i samme by. Uansett om dere bor sammen eller ikke, kan nettverket fra et år med folkehøgskole gjøre den første tida som student litt mindre skummel!

Åshild Ivesdal Årsvoll har sendt oss disse bildene. Hun bor i kollektiv i Oslo med andre hun møtte på Hedmarktoppen folkehøyskole. Selv om de går ulike studier kan de være sosiale sammen mens de leser til eksamen.

5. Finne ut hva du bør studere

Nye undersøkelser viser at mange av årets avgangselever ikke veit hva de skal studere og at mange tidligere studenter angrer på yrket de valgte. Et år på folkehøgskole kan gjøre deg tryggere på hva du skal gjøre etter at året er ferdig.

Enten du vil finne ut om interessen din bør bli en jobb eller en hobby, eller om du vil gjøre noe helt nytt for å få en skikkelig pause før du setter i gang med et krevende studium, har folkehøgskolene ei linje som passer deg. Ved noen av skolene kan også du gå linjer som gir deg en forsmak på yrker som lege, politi og pilot. Andre skoler har linjer som forbereder deg på opptaksprøver i fag som dans og arkitektur.

Lektorstudent Michelle Christin (22) var helt sikker på hva hun skulle studere, men valgte likevel folkehøgskole først. Hun sier at den personlige utviklingen og opplevelsene fra folkehøgskolen har vært nyttig å ha med seg i studentlivet.

6. Sjekke hvor du vil trives

Er det i byen du skal bo, eller får du det best som student på bygda? Skal du gå på et stort universitet i sør, eller en liten høyskole i nord? Det finnes folkehøgskoler over hele landet, og de ligger på små og store steder. Mange ender opp med å flytte tilbake til området der skolen ligger for å gå på en høyskole eller et universitet der.

Skal du studere i byen eller på bygda? Et år år på folkehøgskole kan gjøre valget lettere. Foto: Lene S. Neverdal, Danvik folkehøgskole.

7. Lære deg å leve med ulike mennesker

Folkehøgskolene tar opp elever med ulik bakgrunn, og variasjonen av linjer på hver skole gjør at du også vil møte ungdommer med andre interesser enn deg selv. På videregående er du kanskje vant til å være sammen med noen som ligner deg selv, men på folkehøgskolen må du forholde deg til noen som tenker annerledes og har andre meninger enn deg. Det vil være nyttig både som student og i arbeidslivet.

21 år gamle Hanne Kårtvedt sier året ved Sogndal folkehøgskule forberedte henne på å bo i studentbolig med 15 andre. Bildene er tatt ved NMBU i Ås der hun har begynt på sivilingeniørstudiet i miljøfysikk og fornybar energi.

8. En myk start på livet hjemmefra

Mens noen gleder seg til å flytte ut, synes andre at studenttilværelsen kan bli en for brå start på voksenlivet. På folkehøgskolen får du alle måltidene servert og har en timeplan og trygge voksne å forholde deg til. Samtidig får du trening i å komme deg opp om morgenen og må lære å vaske rommet og klærne dine selv!

Tidligere elev ved Nordfjord folkehøgskule, Embla Berg, bor i kollektiv i Volda med andre fra folkehøgskolen nå. Erfaringa fra folkehøgskolen med romsjekk og vanskerutiner kommer sikkert godt med!

9. Få nye perspektiver

Alle folkehøgskoleklasser reiser på studietur i løpet av skoleåret. Enten du drar på tur i Norge eller reiser langt utenlands vil studieturen kunne gi deg perspektiver du ikke ville fått hjemme. Kanskje du blir inspirert til å dra på utveksling som student seinere?

Michelle Christin har vært engasjert i å hjelpe andre siden hun var med på en bistandsprosjekt på videregående. Derfor ble et år på linja Global utvikling ved Agder folkehøgskole et naturlig valg.

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: