HjemNorges største studi...

Norges største studiebyer

Vi har tatt en kikk på de 6 største studiebyene i Norge, og hva som karakteriserer dem. Kanskje finner du din favoritt?

Oslo

Hovedstaden er overlegen andre norske byer i både folketall og antall studenter. Med de omliggende områdene nærmer folketallet seg en million i NOrges eneste metropol – Oslobyen.

Storbylivet setter sitt preg på studentene og studietilbudet, som er det største i landet. I tillegg til byens to universiteter finnes det et stort utvalg av andre utdanningsinstitusjoner.

Kultur- og utelivet er som så mye annet i hovedstaden svært flerfoldig. I sentrum finnes landets største konsertscener, mens de mange bydelene byr på et bredt spekter av forskjellige utesteder.

Byens multikulturelle og internasjonale innslag gir dessuten opphav til et stort mangfold av butikker og restauranter, og Oslo-studentene kan nyte godt av et variert, rimelig og eksotisk utvalg.

Oslomarka like i byens utkant, er et yndet fristed og storbyens port til skog og mar, og for nær sagt enhver idrett, hobby og fritidssyssel finnes det et etablert tilbud i Oslo.

Trondheim

Trønderhovedstaden har den største andelen studenter i landet, og har gjentatte ganger blitt kåret til Norges beste by å studere i.

NTNU, byens universitet, ble etter sammenslåinger i 2016 landets største, og er dessuten hjem til landets største idrettsforening, NTNUI. Samtidig holder flere høyskoler og folkehøyskoler til både i og like utenfor bykjernen.

Studentene, som utgjør hver femte innbygger, gjør seg vel bemerket i ‘Bartebyen’, og i det over 100 år gamle Studentersamfundet er mer enn 1.500 studenter engasjert i frivillige verv.

Kultur- og utelivet i Trondheim er ungt, levende og variert – fra kunstgallerier og mikrobryggerier langs sjøen til dunkle kjellere med hardrock på høyttaleranlegget.

Naturen omgir byen, med Trondheimsfjorden på den ene siden og Bymarkas mange turløyper på den andre.

Bergen

Vestlandshovedstaden har et av landets mest aktive og markante studentmiljøer, og tross de mange regndagene hevdes det stadig at byen er landets beste å studere i.

Utdanningstilbudet er mangfoldig, og foruten Universitetet i Bergen har byen en rekke høyskoler og fagskoler og to folkehøyskoler.

Utelivet i Bergen er rikt, og mens kafeer og restauranter dominerer på dagtid, holder puber, barer og nattklubber liv i natten gjennom hele uken.

Konserter og kulturelle arrangementer florerer det også av, og byen besøkes jevnlig av store og små artister. Også i studentenes eget hus, Det Akademiske Kvarter, er en populær konsertscene.

Nærheten til naturen understrekes av tilnavnet ‘byen mellom de syv fjell’, og mens turløyper leder til de omliggende fjellene åpner havgapet for aktiviteter som padling og båtsport.

Stavanger

‘Oljehovedstaden’ ligger i hjertet av landets mest verdiskapende region. Næringslivets fremtredende rolle gir Stavanger-Studentene muligheter til å knytte profesjonelle kontaktnettverk allerede i studietiden.

Kulturelt har Stavanger et bredt tilbud, med jevnlige festivaler og arrangementer, som den anerkjente gatekunstfestivalen Nurart og den relativt nye EDM-festivalen Utopia, som siden starten i 2017 har blitt besøkt av både David Guetta og Kygo.

Folken er Studentersamfundet i byen, og drives av studentene selv. De tre barene i bygget huser hver sin konsertscene, som stadig gjestes av hjemlige så vel som utenlandske artister.

Naturopplevelser er aldri langt unna, og mens byen er omringet av sandstrender, visse med surfebølger, er attraksjoner som Lysefjorden og Preikestolen kun en times bil- eller busstur unna.

Tromsø

‘Nordens Paris’ som Tromsø kalles er Nord-Norges største by og etter Trondheim byen i landet med høyest andel studenter.

Bykjernen, hvor de fleste av byens større institusjoner holder til, inkludert UiT, befinner seg på Norges mest folkerike øy, Tromsøya, som huser nærmere 40.000 beboere.

Kulturlivet spiller en sentral rolle i Tromsø, og årlig arrangeres en rekke festivaler som Tromsø Internasjonale Filmfestival, rockefestivalen Bukta og elektronikafestivalen Insomnia.

Utelivet er kjent for å være en livlig affære, med de fleste barer og utesteder samlet i byens hovedgate- også Studentersamfundet Driv.

Beliggenheten nord for polarsirkelen og i en fjord omringet av fjell og vidder gjør Tromsø til en attraktiv destinasjon for å oppleve nordlys, midnattssol og rå norsk natur året rundt.

Kristiansand

Norges sørligste studieby er mer enn bare Kardemommeby og Hakkebakkeskogen, her finner du også et yrende studentliv.

Med det tette samarbeidet mellom akademia, kommunen og næringslivet, er Sørlandet på gründertoppen, og er Norges største eksportregion av bearbeidede varer som teknologi.

Kultur og uteliv
Østsia er studentenes eget kulturhus, og drives av studentene selv. Du har også festivalen Palmesus, Dyreparken, Fiskebrygga, Bystranda, Vipers Kristiansand, IK Start og Kilden Teater og Konserthus.

Friluftsliv
Om du er glad i å gå på tur eller ski, er det kort vei til flotte naturopplevelser i både bymarka og campusmarka. Baneheia starter praktisk talt i sentrum mens Jegersberg starter på campus – begge med lysløyper for jogging, ski og turer.

Byen er akkurat passe stor, og ‘det glade sørland’ er ikke en myte. Det er betraktelig bedre vær her!

LES OGSÅ: Store fordeler ved små studiesteder

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: