HjemSikre deg en studiep...

Sikre deg en studieplass i høst!

Av Trygve Norum-Lunås

Har du ikke studieplass? Løpet er ennå ikke kjørt for deg som vil studere fra høsten av.

Hvert år etter hovedopptaket publiserer Samordna opptak en oversikt over studier som fremdeles har ledige studieplasser. Listen over ledige studieplasser, også kjent som «Restetorget», finner du på Samordna opptaks nettsider, hvor du også kan søke deg plass på disse studiene.

Mer informasjon om de ledige studieplassene og søknadsprosessen kan du finne her.

Sjekk også private restetorg
Foruten hovedpulsåren som Restetorget er, finnes det også ledige studieplasser som ikke averteres på Samordna opptak. Mange private høyskoler og folkehøyskoler står utenfor dette systemet og har sine egne søknadsprosesser.

Når det kommer til ledige studieplasser betyr dette at man som regel må oppsøke studieinstitusjonen direkte for å finne ut av hvilke studier som ennå ikke har fylt seg opp. Dette kan enkelt gjøres gjennom nettsøk etter «ledige studieplasser», eller alternativt ved å besøke den aktuelle skolens nettsider.

Søk så lenge det er ledig
Private utdanningsinstitusjoner som ikke omfattes av Samordna opptak har ofte også særegne søknadsprosesser og -frister. Mange av dem benytter seg av såkalt «rullerende opptak», eller «løpende opptak», som betyr at institusjonen holder åpent for søknader så lenge det aktuelle studiet fremdeles har ledige plasser – eller frem til studiestart.

Med løpende opptak har man altså ingen forhåndsbestemt søknadsfrist; studiets popularitet, antallet studieplasser og datoen for studiestart vil være med på å avgjøre hvor lenge man kan søke seg dit. Enn så lenge er det altså fortsatt mulig å søke seg til studier med løpende opptak – så fremt studiet ikke allerede er fylt opp eller påbegynt.

Nettstudier – uten søknadsfrister
«Studer når (og hvor) du vil!», proklameres det fra tilbyderne av nettstudier. Fleksibilitet når det gjelder alt fra søknads- og tidsfrister til intensiteten av ens egen studieplan er gull verdt for studenter som av en eller annen grunn har vanskelig for å tilpasse seg rammene som fastsettes av utdanningsinstitusjonene.

Om du vil påbegynne studier på et tidspunkt utenom det vanlige studieåret, om du vil studere fra avstand – uten å være bundet til et spesifikt sted, eller om du vil studere i ditt eget tempo – dette er alle ønsker som nettstudier kan tilrettelegge for.

Tilbudet av nettstudier er stadig økende i omfang, og graden av fleksibilitet ved studiene (og utdanningsinstitusjonene) kan naturligvis variere. Mens enkelte nettstudier kan ha fastsatte søknadsfrister og oppstartsdatoer, har man ved andre muligheten til å starte studiene når som helst.

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: