Studentvennlige økonomitips

Tekst: Camilla Persson Hager

Er du student og kjenner på at økonomien kunne vært bedre? Da har vi økonomitipsene til deg.

Studentvennlige økonomitipsVi har kommet midtveis i semesteret, og mange har brukt opp storstipendet og vel så det. Kanskje har du allerede måttet ringe hjem til mor og far for å be om forsterkninger? Å holde orden på den personlig økonomien trenger ikke være vanskelig, selv ikke for studenter.

Pengehåndtering

Kanskje er dette første gang du skal klare deg på egen hånd økonomisk. Blir du fristet til å å bruke alle pengene på det foreldrene dine nektet deg? Glem da ikke at pengene dessverre også må rekke til de mindre spennende innkjøpene som mat, tannkrem og oppvaskmiddel. Styr unna disse økonomiske fallgruvene:

  • Hold deg langt unna kredittkort. med mindre du absolutt har spesielle behov. Vær ikke blåøyd, de som sitter og deler ut kredittkortene er ikke der for å være snill med deg. De er der for å tjene penger, og det vil de gjøre på deg dersom du takker ja.
  • Unngå å ta opp lån (sett bort i fra studentlån). Det kan virke som en god idè med et aldri så lite forbrukslån for å finansiere xboxen eller en ny sofa, men det er det ikke. Det er surt å måtte betale ned i månedsvis, kanskje årevis, til det til slutt har kostet deg det dobbelte. Vent til du kan betale kontant.
  • Ikke glem å betale regningene i tide, Alle vet vi at regninger må betales i tide, men  overraskende mange mister oversikten. Gjør du det til en vane å betale regningene når de kommer, trenger du ikke bekymre deg for å glemme dem og du slipper ekstra gebyrer. Du kan alltids sette betalingsdatoen frem i tid, hvis grunnen til at du vil utsette betalingen er at du ikke vil ha trekket fra kontoen helt enda.


Organisering og planlegging
Det trengs faktisk ikke så mye organisering for å holde økonomien på styr. Her er viktige skills du bør beherske:

 

  • Før opp det du bruker. Ha en notatblokk eller excelark til dette bruket. En god oversikt her betyr at du slipper å overdra kortet, eller at du står på slutten av måneden uten mulighet til å betale. Dette gir deg også oversikten over hvor pengene du bruker havner. Før opp alt du bruker en måned, stort og smått, og kanskje vil du oppdage at du har noen unødvendige pengesluk du enkelt kan kutte ut?
  • Lag et budsjett. Det trenger ikke være fancy. Ved månedens begynnelse, gjør et overslag på hvor mye penger du vil motta  og bestem deg for hva de skal brukes på. Husk; du MÅ ikke bruke alt.
  • Spar på kvitteringer.  Putt dem i en perm, en skoeske under sengen eller hva du finner mest praktisk, men ta vare på dem. Du må kunne ha mulighet til å sammenligne dem med bankutskriften på slutten av måneden. Kvitteringer fra kjøp av elektriske artikler eller andre dyrere varer bør du ta vare på i årevis, da de ofte fungerer som garanti.


Studentlivet
I mylderet av alt som koster penger, er det ikke alltid så lett å vite hva man bør satse på. Her er noe av det du ikketrenger å bruke penger på:

 

  • Nye pensumbøker, Med mindre det har kommet nye bøker i år, bør du satse på brukt pensumlitteratur. Halve prisen, men like funksjonabelt.
  • Bil. Med buss og bane kommer du deg dit du trenger, og prisen for månedskort er en brøkdel av det det koster å ha bil når du regner med bensin, parkering, forsikring, avgifter osv.
  • Dyre venner, Unngå å henge med storforbrukere. Forbruk smitter, og henger du med kidsa som lever på foreldrenes dype lommer, kan det gå hardt utover din egen økonomi.
  • Dyre fritidsaktiviteter. Utnytt gratis aktiviteter på skolen. Med studentbevis har du mange fordeler, det er alltid noe å finne på, gratis konserter, foredrag, teater, show, kurs og lignende. Utnytt de rabattene studiebeviset gir for alt det er verdt.


Generelle råd
Mamma er ikke her for å passe på at du pusser tenna og spiser sunt, ei heller for å fortelle deg hvordan du bør disponerer pengene. Det er fristende å bruke alt på «det du ikke burde». Selvdisiplin og god vurderingsevne blir derfor viktigere enn noen gang.

 

  • Begrens dyre vaner, Alkohol, sigaretter, snus, det er dyre vaner. For å ikke nevne usunne. Forsøk deg en uke uten eller med halvert forbruk, og legg pengene du ville ha brukt på det i en sparebøsse. Regn på hvor mye du vil spare i året og hva du kunne ha brukt pengen til. En halv snusboks om dagen tilsvarer ca 12500 kr i året. Det er litt av en ferietur det! Ingen sier du skal unngå fest og moro, men en liten nedtrapping av festforbruket kan føre til et stort løft i økonomien.
  • Still kjøpet på prøve. Trenger du virkelig dette?  Det er spørsmålet du å spørre deg hver gang du er på vei til å kjøpe noe. Hvis du mener svaret er ja, vent! Kjøp ikke noe på impuls. Noter det ned bak øret (eller et mer synlig sted) og ta det frem etter en uke. Glemmer du hele greia, er det et tydelig tegn på at du ikke trengte det. Mener du derimot at du fortsatt trenger det når uken er gått, da kan du gi deg selv lov.  Du vil bli overrasket over hvor mye du glemmer, og hvor mye du kan spare deg på å unngå impulskjøpene.
  • Skaff deg mer å rutte med. Kunne du ønske du kunne bruke mer penger? En god og logisk løsning er å skaffe seg (større) inntekt. Det er ingen umulighet hvis du skaffer deg en deltidsjobb ved siden av studiene. Glem bare ikke at for mye jobb kan gi stipendkutt. Skal du søke jobb, finner du her tips til hvordan du skriver jobbsøknad og CV.