HjemStudiespesialisering...

Studiespesialisering på Akademiet: Hvilken linje bør du velge?

Tekst og bilder: Akademiet

Valg av studiespesialiserende linje på videregående kan være et vanskelig valg. Her får du noen nyttige tips på veien!

Har du allerede bestemt deg for at du ønsker å gå studiespesialisering på videregående? Gratulerer med valget! Det er et godt valg som gir deg svært mange muligheter inn i fremtiden. Men visste du at det også finnes flere fokusområder eller linjer innenfor studiespesialisering? Her kan du lese litt mer om disse og hvordan du bør gå frem før du bestemmer deg.

Les mer om fokusområder på Akademiet.

6 tips til valg av linje eller fokusområde innenfor studiespesialisering på videregående

  1. Tenk over dine interesser og styrker – hva liker du å gjøre og hva er du god til?
  2. Utforsk alle linjene og fokusområdene – les om de ulike linjene og se om noen av dem passer deg.
  3. Snakk med lærere og rådgivere – de kan hjelpe deg med å vurdere dine alternativer og gi deg mer informasjon om linjene.
  4. Ta hensyn til fremtidige karrieremuligheter – hvilken type arbeid vil du gjerne gjøre i fremtiden, og hvilken linje vil hjelpe deg å nå dine mål?
  5. Vurder praktisk aspekt – hvilket utstyr trenger du for å prestere på linjen?
  6. Prøv å få en følelse for linjene – hvis mulig besøk skolen eller delta på arrangementer der du kan lære mer om linjene.

Lykke til!

Studiespesialisering – fleksibelt og nyttig veivalg

Studiespesialiserende linje gir deg svært stor grad av fleksibilitet senere i livet. Den kan gi deg en bredere utdannelse enn yrkesfaglig linje og det gjør at du kan velge en rekke ulike karriereveier etter videregående. Studiespesialisering utvikler generelle ferdigheter, som leseforståelse, presentasjoner, analytiske ferdigheter og kritisk tenking. Studiespesialisering kombinerer teori og praksis. Studiespesialisering gir deg et sett med gode studiemetoder og gir deg derfor en god forberedelse til videre utdanning på høyskole eller universitet.

Hva kan du bli?

Studiespesialiserende linje forbereder deg til en rekke ulike karriereretninger som eksempelvis medisinstudier, økonomi, HR, journalistikk, ingeniør, lærerutdanning, markedsføring, juss og administrasjon.

Noen studieløp krever en viss fagkombinasjon for å komme inn på studiene, som medisinstudier. Husk derfor å sjekke dette dersom du allerede vet hva du vil gjøre etter videregående. På mange skoler kan du i tillegg velge fagkombinasjoner på vg2 som passer deg og dine videre karrieredrømmer, uavhengig av hvilken linje eller fokusområde du valgte ved innsøking til skolen.

Hvilke ulike retninger innen studiespesialisering finnes det?

Det finnes to hovedretninger innenfor studiespesialisering: Språk, samfunnsfag og økonomi (SSØ) og realfag (REA). På Akademiet tilbyr man hovedretningene, i tillegg til flere fokusområder og linjer som gir deg studiekompetanse og en spennende skolehverdag på dine premisser.

Dette er språk, samfunnsfag og økonomi (SSØ)
I en verden som bombarderer oss med informasjon, er en av fremtidens viktigste kompetanser å kunne skille mellom sant og falskt – vi må kunne beherske kritisk tenking, som å kunne søke etter relevant informasjon fra ulike kilder og anvende kildekritikk. Dette er vesentlig for aktiv deltakelse i informasjonssamfunnet.

I flere av fagene vil du få praktisk innføring i vitenskapelige metoder og du vil få muligheten til å gjennomføre egne forskningsprosjekter. Kommunikasjon- og samfunnsfaglinjen er en forberedelse til humanistiske fag og samfunnsfag og vil kunne hjelpe deg til å orientere deg i en verden preget av internasjonalisering, hurtige teknologiske endringer, og nye kommunikasjonsformer. For å klare dette blir det stadig viktigere å ha kultur- og språkkunnskap.

Dette er realfag (REA)
På realfagslinjen møter du en rekke spennende realfag. Felles for realfagene er at alle er viktige brikker for å løse dagens og fremtidens problemer. Klimautfordringene som vi mennesker står overfor, må forstås og løses ved tverrfaglig bruk av realfagene. Diagnostisering og behandling av sykdommer er ikke mulig uten realfag. Fysikere bidrar med utvikling av nye måter å lage bilder av kroppen på, kjemikere bidrar med utvikling av nye medisiner, mens biologer bidrar med forståelse av kroppens funksjoner fra gen-nivå til organismenivå. I bunnen av det hele ligger matematikken. Nesten alle vitenskapelige og teknologiske nyvinninger de siste 200 årene har vært avhengig av kalkulus, som vi begynner med for fullt i R1. Mange høyere utdannelsesløp krever at du har realfag fra videregående. Tannlegestudiet, legestudiet, arkitektur og ingeniørstudier er eksempler på studier som krever realfag.

Skoler over hele landet
Akademiet er Norges største private videregående skole med over 8.500 elever over hele Norge. Akademiet Privatistskole og Nettstudier for de som skal ta opp fag eller ønsker generell studiekompetanse. 
Les mer om Akademiet
Kontakt Akademiet

Tlf.: 922 36 600  
E-post: post@akademiet.no  
Søk skoleplass

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: