HjemToppidrettsutøvere k...

Toppidrettsutøvere kombinerer idrett og videregående skole

Tekst og bilder: Akademiet

Langrennsløper og gullmedaljevinner Martin Kirkeberg Mørk og søsteren Emma Kirkeberg Mørk kombinerer toppidrett med videregående skole.

Tilrettelegging for toppidrett på videregående skole
Langrennsløper og Akademiet-elev Martin Kirkeberg Mørk har en rekke sportslige prestasjoner bak seg. Blant annet tok han i fjor to av to NM-gull i langrenn (menn 17 år) og i februar kapret han gullmedaljen i EYOF 2019 7,5 km fri. Martin er også fulltidselev på Akademiet Videregående Skole Ypsilon i Drammen.

Hvordan lykkes han med å være idrettsutøver på toppnivå, samtidig som han går fulltid på videregående skole? Martin forteller at skolen tilrettelegger undervisningen gjennom fleksible skoletider, digitalt tilgjengelig skolemateriell og nær kontakt mellom han og lærerne. Med skole på fulltid, i tillegg til mellom 11 og 12 treningsøkter pr uke, samlinger og konkurranser er det viktig at skolen har fleksibiliteten som skal til for å lykkes med kombinasjonen skole og toppidrett.

– Det er veldig viktig at skolen legger til rette for at jeg får trent så mye som jeg skal i løpet av uka. I løpet av en uke trener jeg 11 til 12 økter, i kombinasjon med 5 dager skole. På Akademiet får jeg fleksibiliteten jeg trenger. For eksempel får jeg lov til å starte senere tirsdag til fredag, slik at det blir tid til å trene på morgenen. I tillegg er jeg borte fra skolen i forbindelse med treningssamlinger og konkurranser. For å ikke gå glipp av skolearbeid har jeg da tett kontakt med lærer gjennom blant annet tekstmeldinger. Akademiet bruker digitale læringsplattformer som gjør at skolemateriellet er tilgjengelig via Ipaden uansett hvor jeg er. Det gjør at jeg henger godt med, til tross for at jeg mister noen timer undervisning, og det bidrar til å gjøre min hverdag veldig enkel!

Jobber sammen med skolen for å lykkes
Martin og søsteren Emma forteller begge om engasjerte lærere som ønsker at de skal lykkes, både på skolen og i idretten. Elevene og lærerne jobber tett sammen for å få gode resultater og tilrettelegge best mulig. Emma Kirkeberg Mørk er VG1 elev på Akademiet Videregående Skole og driver med langrenn og mellom- og langdistanseløping. I 2018 ble hun kåret til årets beste norske juniorløper og hun har flere Norgescupseiere.

Som Martin trener hun mye hver uke, mellom 10 og 11 økter i uken. På Akademiet starter hun i likhet med broren, litt senere for å trene på morgenen. På den måten får hun trent før skoledagen starter. Emma forteller at skolearbeidet alltid er tilgjengelig via Ipad på læringsplattformer som OneNote og Canvas, hvis hun må ta igjen noe.

– Akademiet er veldig fleksible, hvis jeg må ta igjen noe i forbindelse med samlinger og konkurranser, finner jeg alt jeg trenger på OneNote. Lærerne legger ut fagstoffet de har gått gjennom på seminarene og i timene, slik at hvis jeg er borte en dag eller to, er det lett å ta igjen det jeg eventuelt har mistet. De legger også ut oppgavene for den kommende uken, slik at jeg kan planlegge og arbeide med fagene jeg trenger å jobbe med, sier Emma. Hun forteller videre at lærerne bidrar til å gjøre det enklere for henne å kombinere skole og idrett, og alltid er tilgjengelig for spørsmål.

Godt skolemiljø på Akademiet
Både Martin og Emma forteller om et veldig godt miljø på Akademiet, noe også Udirs årlige gjennomføringer av elevundersøkelsen viser.

– Det er avslappet stemning samtidig som alle jobber. Det er mulig å gjøre det bra på skolen, samtidig som man har det gøy sammen med andre og driver med idrett! avslutter Emma.

Skoler over hele landet
Akademiet er Norges største private videregående skole med over 8.500 elever over hele Norge. Akademiet Toppidrettgymnas finner du i Kristiansand, Ålesund og Molde. Akademiet Privatistskole og Nettstudier for de som skal ta opp fag eller ønsker generell studiekompetanse. Heltberg-skolene er også en del av Akademiet, med private gymnas, toppidrettsgymnas, barne- og ungdomsskole og utvekslingstilbudet Heltberg Utveksling.

Les mer om Akademiet
Kontakt Akademiet
Tlf.: 922 36 600
E-post: post@akademiet.no
Søk skoleplass

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: