HjemIngvild og Tuva gir ...

Ingvild og Tuva gir deg sine beste tips til hjemmeeksamen!

Tekst og bilder: Ta Utdanning / Tuva Sagstad Spigseth og Ingvild Lyngbakken Indahl

Vi har snakket med to studenter som sitter hjemme og jobber hardt med sine forberedelser til hjemmeeksamen. De har tatt seg tid til å dele sine tanker om eksamensperioden, og gir deg sine beste tips til hvordan du kan forberede deg best mulig til din eksamen!

Tuva Sagstad Spigseth studerer bachelor i Sosialantropologi ved NTNU (3. året)
Ingvild Lyngbakken Indahl, studerer Markedsføringsledelse ved BI (2. året)

Hvordan er eksamen annerledes for deg i år på grunn av koronasituasjonen?

Tuva: Eksamensperioden er ganske annerledes nå, blant annet fordi NTNU er stengt så vi mister muligheten til å sitte på lesesal, møte kollokvie-grupper, og generelt går vi glipp av det sosiale med å være student i dette semesteret. Flere av mine skriftlige eksamener har også blitt gjort om til hjemmeeksamen, noe jeg forsåvidt er ganske vant til fra tidligere semestere, så for min del er det ikke så mye nytt å sette seg inn i, bortsett fra at det blir lange dager hjemme med lesing av pensum. 

Ingvild: Det som er mest annerledes i år kontra tidligere, er jo at jeg ikke får sitte på skolen å lese. Det er noe helt eget å ha en fast plass å dra til. Når man kommer dit er man umiddelbart i «skolemodus». Nå som jeg må sitte hjemme, er det endeløst med distraksjoner og andre ting som blir mer gøy- for eksempel tørke støv, hehe. (Leiligheten er hvertfall strøken om dagen)

Hvordan forbereder du deg til hjemmeeksamen sammenlignet med vanlig eksamen?

Tuva: Jeg prøver å ikke skille så mye mellom skriftlig eksamen og hjemmeeksamen, da jeg foretrekker å lese så mye som mulig på forhånd. På en vanlig, skriftlig eksamen leser jeg muligens litt mer enn på en hjemmeeksamen, og forsøker å få god oversikt over emnet, da vi ikke har tilgang på notater på skriftlig eksamen. 

Ingvild: Jeg forsøker å holde de samme eksamensrutinene jeg har hatt tidligere. Jeg må komme meg opp i god tid og spise en god frokost før jeg setter i gang. Nå som alle eksamenene skal gjøres hjemmefra, blir det en litt annen forberedelsesstruktur enn tidligere, for nå får vi jo ha alle hjelpemidler, så vi trenger ikke nødvendigvis pugge alt. Men! Det holder ikke å skrive av pensum på eksamensdagen, du må vite hvordan du skal anvende det i forskjellige situasjoner, så det å ta masse notater og gjøre seg kjent med alt av pensum er viktig for meg. På eksamensdagen blir det ikke nok tid til å lete fanatisk etter svarene, så det må man ha klart på forhånd. 

Har du noen tips til andre studenter om hvordan de kan forberede seg/lese til hjemmeeksamen?

Tuva: Lag tankekart (dette er forsåvidt greit for vanlig eksamen også), ha alle viktige notater på ett dokument og ha dette klart når hjemmeeksamen åpner (eller skriv ut viktige dokumenter) og lag en tidsplan for hva du skal få gjort i dagene fremover med hjemmeeksamen. Jeg bruker alltid å sette av siste dagen før innlevering til å rette oppgaven, med tanke på rettskriving, struktur og kildereferering. Anbefaler også å lese alt av pensum før hjemmeeksamen åpner, og bruk alle dagene under hjemmeeksamen på å skrive. Da sparer man utrolig mye tid under selve eksamen.

Ingvild: Ha en kalender hvor du på forhånd skriver inn hva du skal lese til og hvor lenge. Dersom man ikke har en plan, er det lett å finne på andre ting. Det å sette seg delmål for hva du skal få til kan også være motiverende. Så kan man gi seg selv en liten pause/belønning når man når de i løpet av dagen:) Prøv å hold fokus så langt det rekker, og føler du deg rastløs eller ufokusert er det bedre å ta små, hyppige pauser enn at stoffet ikke setter seg. 

Hva synes du er mest utfordrende med å studere alene og ikke kunne dra på skolen og møte andre medstudenter? Hva gjør du for å møte disse utfordringene?

Tuva: Det blir nok det sosiale som er mest utfordrende med å sitte alene hjemme å studere. Det er noe med det å sitte på lesesal eller grupperom med medstudenter, så tar man felles lunsj og pauser sammen i løpet av lesedagen. For å møte disse utfordringene har jeg blant annet sørget for å få meg frisk luft i løpet av dagene, facetime/skype medstudenter og snakke om pensum, eller snakke om noe helt annet, for å koble av litt. 

Ingvild: Jeg synes det er veldig trist å ikke kunne lese med venner fra skolen. Oppigjennom studiet har jeg alltid lest med én eller flere medstudenter, som igjen har gjort meg mer motivert. Man motiverer- og blir motivert av hverandre, mens når man leser alene må man finne motivasjon i seg selv. Dette kan til tider være utfordrende. For å takle disse utfordringene forsøker jeg fortsatt å holde kontakt med medstudenter. Heldigvis har vi massevis av teknologi å kommunisere via, så det å holde kontakten underveis er heldigvis ikke noe problem. Det viktigste er å ikke gi opp. Corona kommer til å gå over, det er ikke for alltid. Man må forsøke å se forbi håpløsheten og fortsette å jobbe hardt! 

Har du andre innspill, tips og råd?

Tuva: Jeg vil fremheve viktigheten av å komme seg ut i løpet av dagen. Få frisk luft, gjerne trene litt for å få brukt kroppen nå som den vanlige, daglige trimmen er borte pga. at man er mye hjemme. Dette er gode tips å gjøre under hjemmeeksamen også – at man ikke blir sittende inne hele døgnet. Å ha god og stabil døgnrytme anbefales veldig! Det er også viktig å kose seg litt ekstra, f.eks. lag litt ekstra gode måltider for å ha noe å se frem til under skrivingen. 

Ingvild: Dersom du føler deg frustrert eller overveldet, snakk med noen! Gjerne en medstudent som er i samme situasjon, en god venn eller et familiemedlem. Hvis du sliter med å holde motivasjonen oppe, er det bedre å sette små delmål enn store- da føles veien kortere:)

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: