Starten av studietiden kan være både morsom og overveldende. Tidligere NTNU-student Hanna gir deg rådene om hva du bør gjøre før studiestart og hvordan du kommer i gang med gode studievaner.
Etter 5 års studie er dette 6 ting jeg skulle ønske jeg visste som ny student:
1) Få dette unnagjort før studiestart
Frister knyttet til studieplan og økonomi er lurt å få gjort unna så fort som mulig. Semesterregistrering og betaling av semesteravgift gjøres kjapt på Studentweb, og er nødvendig for å motta lån og stipend fra Lånekassen.
Ellers er det smart å danne avtalegiroer for faste utgifter som bolig og eventuelle medlemskap, for å slippe å måtte huske dette selv.
2) Slik finner du informasjon om studiestart, timeplan og pensum
Informasjon om studiestart og fadderuka kan komme fra forskjellige kanaler avhengig av studiested. Jeg fikk selv informasjon om dette på e-post, mens andre får dette via Facebook-grupper eller på universitetets nettside.
Når det gjelder timeplan, pensum og lignende vil du som regel få informasjon om dette og eventuelle læringsplattformer ved studiestart. Hvis du blir usikker anbefaler jeg å høre med faddere, medstudenter eller en studieveileder.
3) Delta i fadderuka og ta initiativ
Noe jeg virkelig fikk utbytte av som ny student var å delta i fadderuka. Dette er en utrolig god mulighet til å møte venner på studiet og få gode tips fra fadderne!
Hvis du ønsker å være med på det meste kan være en god idé å meal preppe, ettersom det ofte er opplegg hele dagen. Her vil jeg også minne om at det til tross for enorm FOMO går helt fint å ta seg pausedager når du er behov for dette.
I tillegg finnes det også andre muligheter for å finne venner på studiet, deriblant i linjeforeninger, verv, arrangementer og kollokviegrupper.
4) Bli kjent med campus
Campus er gjerne stort, og det kan være forvirrende å vite hvordan du finner fram til riktig plass når du skal. Før du starter med undervisning anbefaler jeg derfor å laste ned Mazemap hvor du kan søke opp beliggenheten for dine undervisningsrom, og å gjøre det kjent med kollektivtilbudet i din studieby. Etter hvert kan det også være en god idé å gjøre seg kjent med lesesaler, grupperom, spisesteder og eventuelle treningsmuligheter på campus.
5) Kjøp pensum brukt!
Dersom jeg som ny student hadde visst hvor greit det var å kjøpe brukte bøker, hadde jeg nok spart noen hundrelapper. Dette kan du gjøre på nettsteder som iBok, Bookis, eller ved å høre med faddere om de enten selger bøker selv, eller vet om nyttige Facebook-sider for salg av pensumbøker.
Dersom du derimot foretrekker å kjøpe nye bøker er det også gode muligheter for dette, der det ofte finnes en bokhandel som selger pensumbøker på campus.
6) Etabler studievanene tidlig
Det viktigste som jeg skulle ønske jeg gjorde tidligere, er å etablere gode studievaner. Dette handler ikke om å måtte lese alt pensum, men heller om å gjøre det til en vane å jobbe med studiet. Finn ut hvordan du selv blir motivert til å sette deg ned å studere, om det så er å ta gode notater på forelesning, se videoer, lage tankekart, lese sammendrag eller jobbe med andre.
Prøv å prioritere temaene som er mer fremtredende i forelesninger og tidligere eksamensoppgaver. Uavhengig av om du studerer 5 minutter eller 5 timer, er det å sette seg ned å forsøke med på å etablere gode studievaner – alt er bedre enn ingenting!
Lykke til med studiestart!