HjemDitt nye liv som stu...

Ditt nye liv som student!

Tekst : Trygve Norum-Lunås / Ta Utdanning

Studentlivet byr på nye utfordringer, men åpner også for nye spennende muligheter. Her er rådene til deg som skal ta fatt på hverdagen som ny student.

Utfordringene
Det kan virke skummelt å ta steget inn i den nye og ukjente verdenen som høyere utdanning presenterer. Du flytter kanskje hjemmefra for første gang – og gjerne langt hjemmefra, noe som ikke er en ubetydelig forandring. Du må selv stå for både innkjøp og tilberedning av mat, forholde deg til nye utgiftsposter og regninger, og helt på egen hånd sørge for å huske og overholde avtaler og plikter.

Selv om noen allerede er vant med slikt ansvar og selvstendighet, vil alle nye studenter før eller siden kjenne på en annen type faglig ansvar enn det man er vant med fra videregående skole. Lærere vil ikke nødvendigvis følge deg opp og piske deg videre i pensum på samme måte som tidligere. Det er opp til deg selv å lære det du vil lære.

Nye muligheter
Samtidig som studenthverdagen byr på utfordringer kan du som student utforske nye vidder av frihet og muligheter. Faglig sett får du større mulighet til å fordype deg i temaer du selv synes er interessante og har lyst til å lære mer om. Tilgang til andre sosiale miljøer kan føre til møter med nye, spennende mennesker og nye vennskap.

I tillegg til at studiene og linjeforeningene samler studenter med en felles interesse for det faglige, har de fleste studiesteder et godt miljø for utenomfaglige aktiviteter som legger til rette for at man kan engasjere seg og møte likesinnede.

Med frihet følger ansvar
Som student har du også friheten til å sove til klokken 11, selv om forelesningen startet klokken 10 – noe som vitner om ansvaret som følger med den nyvunne friheten. Ingenting kommer av seg selv, og studietiden fungerer for mange som en slags introduksjon til de ansvarsområdene som voksenlivets selvstendighet forlanger. Både faglig, sosialt og økonomisk sett kan studietilværelsen være krevende, men frihets- og mestringsfølelsen som følger av å møte og overkomme utfordringene veier som oftest opp for vanskelighetene som kan dukke opp underveis.

Dersom du er blant dem som nå trer over dørstokken til en høyere utdanningsinstitusjon er du i en privilegert posisjon, og i øynene til mange av dem som for lengst har fullført sine studier står du som ny student foran den beste perioden i livet.

Nyt den, og grip mulighetene som byr seg!

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: