HjemDra til sjøs!

Dra til sjøs!

Tekst og bilder: Maritim Karriere

Norge er et lite land, men på havet er vi en stormakt. Norske sjøfolk, teknologi og skip finnes over hele verden. Les hva du kan bli i denne saken med matros Sandra Lorenze Vestnes (19) og skipselektriker Odd Andreas Rydningen (22).

– Bestefar viser oss barnebarna ofte bilder fra tiden hans på sjøen, og jeg er vokst opp med fisketurer sammen med familien. På grunn av dette har havet blitt terapi for meg. Selv når det er kaldt ute, bølgene slår over dekk og det regner sidelengs har det ikke så mye å si når finværsdagene først kommer, sier Sandra Lorenze Vestnes.

Sandra er bare 19 år, men har allerede rukket å gjøre mye. På videregående gikk hun VG1 Elektro og datateknologi og VG2 Maritime fag. Nå er hun lærling som matros hos Sølvtrans, og jobber på Shetland.

– Denne jobben kan passe for de fleste. Du lærer mye nytt, og som lærling er det ingen som forventer at du skal kunne alt. Jeg er ikke så god med verktøy eller sveising, men med god veiledning og øving blir jeg litt flinkere for hver gang jeg prøver. Jeg utvikler meg på de fleste områder innen en næring som er i utvikling, så jeg tror framtida er lys, sier Sandra.  

Avhengige av havet

Odd Andreas Rydningen mener vi alltid vil være avhengig av havet, og elsker å finne ut hvordan elektriske anlegg er bygd opp. Derfor ble han skipselektriker.  

22-åringen fra Sveio i Sunnhordland har alltid vært interessert i elektronikk og er glad i å være på sjøen. Første året på videregående tok han på skoleskipet Gann, før han gikk VG2 El-energi og VG3 Maritim elektriker. I dag jobber han som skipselektriker i Akofs Offshore.

– Jeg valget å bli skipselektriker fordi det hørtes veldig spennende ut med en variert hverdag på sjøen. Jeg vil si at yrket passer for personer som liker en utfordring, og som koser seg med å lete seg frem til løsninger og å bruke hodet. Det beste med jobben er at den er så variert, og folkene. Det sosiale er strålende, sier Odd Andreas. 

Et hav av muligheter

Norge har en lang kyst og fem ganger så mye hav som land. Det betyr at havet er Norges kanskje viktigste ressurs, verdiskaper og arbeidsplass.

– Skipsfarten og den maritime næring er i stadig endring og de neste tiårene vil bli en spennende reise for alle innenfor industrien. Da trenger man nye ideer og unge talenter inn i bransjen. Med en karriere i maritim næring, både på sjø og på land, er du med på å forme fremtidens Norge, sier Harald Solberg, administrerende direktør i Norges Rederiforbund.

Norges Rederiforbund driver omdømmekampanjen Maritim Karriere sammen med Maritimt Forum. Du kan lære mer om utdanningene og yrkene i maritim næring på nettsidene maritimkarriere.no og dratilsjøs.no, YouTube, Instagram og TikTok. Og på Snapchat kan du hver uke bli med unge mennesker på jobb – både på sjø og på land.

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: