HjemDu har kanskje ikke ...

Du har kanskje ikke tenkt utdanningsvalg på denne måten før

Tekst og bilder: Universitetet i Sørøst-Norge

Skolevalget er over, og til våren er det et annet viktig valg som skal tas. Hva skal du bli når du blir stor?

Om du er interessert i samfunn og politikk, natur, friluftsliv, klima og miljø, økonomi, pedagogikk, teknologi, trening og idrett eller hva det måtte være, kan vi hjelpe deg med en attraktiv karrierevei. 

For noen er det enkelt å lande et valg, for andre, og det er mange, kan det nesten virke uoverkommelig å stake ut kursen. 

–  For å ta et godt valg for deg selv, og slik også for samfunnet, er det viktig at du kjenner deg selv godt, sier Ranveig Hvit. 

Hun er karriereveileder hos USN og veileder deg som lurer på studie- og karrierevalg.  

– Livet handler om å ta valg, kontinuerlig må vi forholde oss til en strøm av muligheter og utfordringer.

Tenk på dette før du velger utdanning
– Det kan lett oppleves som vanskelig å manøvrere seg frem i et mylder av ulike retninger, vi  har ingen GPS som forteller oss hvilken retning vi skal gå, sier Ranveig.

Det er lett å tenke på fag når du skal vurdere utdanning. Hvilke fag er jeg best i, hvilke synes jeg er morsomme, hvilke vil jeg definitivt unngå? Du bør også tenke på hvem du er, ikke bare hva du kan.

Ikke glem å tenke på hva du er interessert i, hva du liker å holde på med, hvilken type du er og hvilke egenskaper som definerer deg. Kanskje en liten runde med vennegjengen kan gi viktig input til studievalget.

Valgkompetanse – hvordan vite hva jeg skal bli?
Det er alltid en i gjengen som tenker på vippsingen, en som planlegger neste fellestur og en som passer på at alle får i seg nok mat og drikke. Hvordan kan rollen du har i vennegjengen hjelpe deg å velge riktig utdanning? 

– For å ta et godt valg for deg selv, og slik også for samfunnet, er det viktig at du kjenner deg selv godt.

Hvem er du i vennegjengen?
Hvem er du i vennegjengen og hvilken rolle har du? Hvilke oppgaver griper du og hva ser vennene dine til deg for å få? Hvem ønsker du å være og hva gir deg energi? Dette er viktige spørsmål å stille seg når du skal velge utdanning. For det er ikke alltid bare mattekarakteren det kommer an på, men også karakteren i seg selv. Altså din.

Den som alltid passer litt ekstra på
Er du den som alltid passer litt ekstra på? Sørger for at folk får i seg litt vann, kanskje har du en liten sjokolade i baklommen for den i gjengen som alltid blir litt hissig når det er lenge siden siste måltid? Er du den man søker trøst hos, den som alltid stiller opp? Den som ordner opp når det røyner på. Da kan det hende at en utdanning som sykepleier eller andre helsefag være noe for deg.

Den med maur i rumpa
Kanskje er du den som gjerne vil at gjengen skal finne på ting sammen – helst utendørs? Klatreparker og fjellturer, det er din kopp te. Kanskje skjer det ikke så rent sjelden at du er generøs nok til å dele med deg av et treningstips eller to? Er du typen som liker å bevege seg og holde kroppen i gang? Da kan en utdanning innen idrett eller friluftsliv være midt i blinken.

Den som holder orden
Er du den som tar ansvar for vippsingen? Lager sjekklister for fellesprosjekter og planleggingsdokument for ferieturer. Er du den som sørger for at alle drar sin del av lasset? Kanskje du er den som er aller best på å holde oversikten, se tingene i sammenheng og av og til trår til med en liten lederrolle? Da kan en utdanning innen økonomi og ledelse ligge fint i kortene for deg.

Den som forklarer best
Er det deg gjengen sender melding til når de kommer over et fremmedord, trenger en påminnelse om hva det var fotosyntesen var igjen eller trenger noen til å korrekturlese en tekst? Kanskje du rett og slett er den som er flinkest til å forklare, og er den som oftest ser lyset gå på når noen faktisk skjønner noe? Da skal du ikke se bort ifra at du har en liten lærer i magen, og at en lærerutdanning kan være noe for deg.

Den som fikser ting
Er du den som ender opp med fjernkontroller som ikke funger og får telefonsamtaler fra onkler, stesøsken og naboens bestemor når de skal rigge opp nye tekniske systemer hjemme? Er det du som tar ting fra hverandre for å finne feilen, du som er nøtteknekkeren? Kanskje stoler vennegjengen på at det som ikke funker, det kan du fikse. Da kan flere av ingeniørutdanningene våre være fulltreffer for deg.

Vi er helt avhengige av sånne som deg til å ta vare på tingene vi har, og bygge de nye vi trenger. Så: Her er våre ingeniørfag. Bare å søke.

Den med masse engasjement
Er du den i gjengen som er mest opptatt av miljøet? Kanskje har du gitt opptil flere en vennlig påminnelse om at det er viktig å kildesortere, eller tipset om at det finnes mange gode dokumentarer om samfunnsstrukturer å streame om dagen? Hvis du har et brennende ønske om å stille opp for verden og gjøre en forskjell, da kan en utdanning innen natur- og miljøforvaltningelkraftteknikk, eller ren energi og prosessteknologi. være det du trenger.

Hvordan skal du vite hva du skal bli hvis du ikke helt vet hvem du er? 
Når du velger utdanningsretning er det viktig å ta hensyn til din personlighet. USN Karriere gir deg tips om hvordan du skal gå frem. Sjekk videoen nedenfor. Her stilles spørsmål rundt ditt verdisyn, dine egenskaper og ferdigheter og ikke minst hva som motiverer deg.

USN Karriere
Trenger du hjelp til å velge riktig karriere? Da kan du kontakte USN Karriere. USN Karriere tilbyr studenter kompetansekartlegging og støtte til å ta gode valg. Det er også viktig å huske at man ikke trenger å låse seg til en retning. Vi mennesker er i kontinuerlig forandring og utvikling, og kanskje vil du i en annen livsfase ønske å bruke helt andre sider av deg selv. Lykke til med valget!

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: