Få kontroll over studentøkonomien

Tekst og bilder: TaUtdanning

For mange er studietiden første gang man bestemmer over egen økonomi. Det kan mildt sagt være vanskelig!

Enten du har levd på havregryn de siste 14 dagene, eller fremdeles har penger på konto; snart kommer neste stipendutbetaling. Her er tre konkrete ting du kan gjøre for å holde hodet over vann.

Sett opp et budsjett

Det er lett å få stjerner i øynene når pengene endelig er på konto. Med et budsjett får du en oversikt over hvor mye du faktisk kan bruke etter at alle de «kjedelige» tingene er tatt hånd om.

På nett finner du utallige budsjettmaler, men det trenger heller ikke være mer komplisert enn to kolonner: en for inntekter og en for utgifter. Nederst bør du ha summen for det som kommer inn og trekke fra summen for det som går ut.

Det kan også være lurt å få stipendet innbetalt til en annen konto enn den du bruker til daglig. Da slipper du unna den ubehagelige overraskelsen av at du har brukt en del av husleien på noe annet.

Deltidsjobb og ekstra stipend

Har du hørt om Legathåndboken? I den finner du stipender og legater som deles ut skattefritt hvert år. Sjekk ditt lokale bibliotek eller spleis på boken med noen venner, og søk søk søk!
Kanskje dere kan gjøre det til noe sosialt, og ha søknadskrivekveld sammen.

Mange studenter velger å ha en deltidsjobb ved siden av studiene. Om du ikke har tid til å jobbe deltid kan du kanskje finne en sommerjobb. Bare pass på at du holder et øye på Lånekassens inntektsgrense. I 2022 kan du tjene opptil 16 632 kroner i måneden før stipendet ditt kuttes.

Småsparing og studentrabatt

Sjekk om banken din har en ordning for småsparing. Da kan du spare uten at du merker det. For eksempel 2 kroner hver gang du trekker kortet.

Plutselig har du et par hundrelapper ekstra. De kommer godt med hvis det dukker opp en uforutsett utgift.

Småsparing er en enkel måte å spare til en gråværsdag, uten at du egentlig merker det i hverdagen.

Det finnes også studentrabatter til både stort og smått. Ikke vær redd for å spørre om studentrabatt hvis du er usikker. 10% her og 25% der blir mye penger til slutt!

Psst!
Visste du at det også er studentrabatt på ting som tannlege, optiker og fysioterapi? Dette sammen med refusjonsordninger hos Studentsamskipnadene gjør at du aldri trenger å være redd for å ta vare på helsen din i studietiden.