HjemHar du kontroll på s...

Har du kontroll på studentøkonomien?

Tekst og bilder: Ta Utdanning

For mange av oss er studietiden første gang man bestemmer over egen økonomi, og det er ingen hemmelighet at studentøkonomien mildt sagt kan være vanskelig å ha kontroll over!

Enten du har levd på havregryn de siste 14 dagene, eller fremdeles har penger på konto; snart kommer neste stipendutbetaling. Her er tre konkrete ting du kan gjøre for å holde hodet over vann.

1) Sett opp et budsjett (og hold det)

Det er lett å få stjerner i øynene når pengene endelig er på konto. Med et budsjett får du en oversikt over hvor mye du faktisk kan bruke etter at alle de «kjedelige» tingene er tatt hånd om. På denne måten vil du også se tydelig hvor pengene dine forsvinner, som gjør det lettere å vite hvor du kan gjøre eventuelle endringer.

På nett finner du utallige budsjettmaler, men det trenger heller ikke være mer komplisert enn to kolonner: en for inntekter og en for utgifter. Nederst bør du ha summen for det som kommer inn og trekke fra summen for det som går ut.

Sett også opp en egen konto hvor du får stipend og lønn innbetalt, heller enn å få det direkte på brukskontoen. Da slipper du unna den ubehagelige overraskelsen av at du har brukt en del av husleien på noe annet.

Gjør smarte valg! Frossenpizza og ferdigbunn koster kanskje minst akkurat der og da, men med mel og gjær kan du lage flere pizzabunner.

Alle vet at engangskjøpene samler seg opp over tid, men den kjedelige sannheten må nevnes likevel. Det er bedre å trakte kaffen hjemme enn å bruke 10 kroner hver gang du skal i forelesning, og hvis du må kjøpe nye sko hver vinter blir det fort dyrere enn å ønske seg et skikkelig par til bursdag eller jul som holder i flere år. Bor du i kollektiv kan det også være både økonomisk og sosialt smart å ha fellesmiddager en gang iblant, og ikke minst lønner det seg å lære hvordan å lage mat fra bunnen av. Mel, gjær og vann er mye billigere i lengden enn frossenpizza eller ferdiglaget pizzabunn.

Hold deg for all del unna kredittkort og fakturabetaling så lenge du kan!

2) Deltidsjobb eller sommerjobb

Nesten 9 av 10 studenter har en deltidsjobb ved siden av studiene, i følge kunnskapsavisen Khrono. Om du ikke har tid til å jobbe deltid kan du kanskje finne en sommerjobb? Eksempler på jobb kan være butikkmedarbeider, servitør, leveransebud, eller barnehageassistent.

Pass på at du holder et øye på Lånekassens inntektsgrense. I 2023 kan du tjene opptil 205 579 kroner før stipendet kuttes.

Er du student ved Nord Universitet, NHH eller Høgskulen på Vestlandet? Vi søker studentrepresentanter om kan jobbe i januar og februar! Les mer om stillingen her.

3) Småsparing og studentrabatt

Sjekk om banken din har en ordning for småsparing. Da kan du spare uten at du merker det. For eksempel 2 kroner hver gang du trekker kortet. Det høres ikke så mye ut, men plutselig har du et par hundrelapper ekstra. De kommer godt med hvis det dukker opp en uforutsett utgift.

Det finnes studentrabatter til både stort og smått. Ikke vær redd for å spørre om studentrabatt hvis du er usikker. 10% her og 25% der blir mye penger til slutt! Visste du at det også er studentrabatt på ting som tannlege, optiker og fysioterapi? Dette sammen med refusjonsordninger hos Studentsamskipnadene og gjør at du aldri trenger å være redd for å ta vare på helsen din i studietiden.

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: