HjemFortsatt ledige stud...

Fortsatt ledige studieplasser i høst!

Tekst og bilder: Trygve Norum-Lunås

Det er ikke for sent! Slik sikrer du deg en studieplass i høst.

Restetorget: Ledige studieplasser
Hvert år etter hovedopptaket publiserer Samordna opptak en oversikt over studier som fremdeles har ledige studieplasser. Listen over ledige studieplasser, også kjent som «Restetorget», finner du på Samordna opptaks nettsider hvor du også kan søke deg plass ved disse studiene. Mer informasjon om de ledige studieplassene og søknadsprosessen kan du finne her.

Ledige plasser ved private skoler
I tillegg til Restetorget, finnes det også ledige studieplasser som ikke averteres på Samordna opptak. Mange private høyskoler og folkehøyskoler står utenfor dette systemet og har sine egne søknadsprosesser.

Når det kommer til ledige studieplasser betyr dette at man som regel må oppsøke studieinstitusjonen direkte for å finne ut av hvilke studier som ennå ikke har fylt seg opp. Dette kan gjøres ved å søke på nettet etter «ledige studieplasser», eller ved å besøke den aktuelle skolens nettsider, hvor de som regel har en oversikt over de ledige studieplassene de kan tilby.

Rullerende opptak: Søk så lenge det er ledig
Private utdanningsinstitusjoner som ikke omfattes av Samordna opptak har ofte også særegne søknadsprosesser og -frister. Mange av dem benytter seg av såkalt «rullerende opptak», eller «løpende opptak», som betyr at institusjonen holder åpent for søknader så lenge det aktuelle studiet fremdeles har ledige plasser – eller frem til studiestart.

Med løpende opptak har man altså ingen forhåndsbestemt søknadsfrist; studiets popularitet, antallet studieplasser og datoen for studiestart vil være med på å avgjøre hvor lenge man kan søke seg dit. Enn så lenge er det altså fortsatt mulig å søke seg til studier med løpende opptak – så fremt studiet ikke allerede er fylt opp eller påbegynt.

Nettstudier: Søk når du vil
«Studer når (og hvor) du vil!», proklameres det fra tilbyderne av nettstudier. Fleksibilitet når det gjelder alt fra søknads- og tidsfrister til intensiteten av ens egen studieplan er gull verdt for studenter som av en eller annen grunn har vanskelig for å tilpasse seg rigide rammer for studiene.

Om du vil påbegynne studier på et tidspunkt utenom det vanlige studieåret, eller om du vil studere fra avstand – uten å være bundet til et spesifikt sted, er dette ønsker som nettstudier kan tilrettelegge for.

Tilbudet av nettstudier er stadig økende i omfang, og graden av fleksibilitet ved studiene (og utdanningsinstitusjonene) kan variere. Mens enkelte nettstudier kan ha fastsatte søknadsfrister og oppstartsdatoer, har man ved andre muligheten til å starte studiene når som helst.

Lykke til med årets studiestart!

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: