Bilde: Torkild Groven.
Et år til å koble av – eller koble på? Folkehøgskole forbindes ofte med det første. Men i løpet av året får mange elever nye impulser og ideer til hvor veien går videre – og faglig ballast for studier og yrkesvalg.
Maja Løvstad fra Vikersund har drømt om å bli ambulansearbeider så lenge hun kan huske. Siden hun måtte ha reist langt for å ha tatt faget på videregående, ventet hun noen år med å begynne på ambulansefag ved NKI høsten 2018.
Her finner du informasjon om alle folkehøgskolene.
Blålys-linje på Stavern folkehøyskole
Skuffelsen ble stor da hun våren 2019 ikke fikk lærlingplass. Da hun lette etter hvor hun kunne ta ambulansefag som privatist, kom hun over Blålys-linja 113 ved Stavern folkehøyskole. Gjennom en dyktig lærer og et miljø hvor prøving og feiling var en del av hverdagen, ble Maja tryggere på seg selv. – Det var morsomme og lærerike caser, hvor vi fikk utvikle oss i et trygt og positivt miljø. Jeg fikk bekreftet at jeg fikk til det jeg prøvde på og ble sikrere på at jeg skulle bli ambulansearbeider, understreker Maja.
Med nyvunnet pågangsmot valgte hun å ta nok et år med ambulansefag ved Folkeuniversitetet i Oslo. I 2022 var hun en av 128 som konkurrerte om 17 lærlingeplasser i Østfold. Skoleåret som nå er over var, hennes andre og siste år som ambulanselærling i Sarpsborg. Nå har Maja fagbrev og er godkjent ambulansearbeider!
Fotolinje på Skogn folkehøgskole
For fire år siden virket det ikke så sannsynlig at Jonas Fagereng Jacobsen fra Kristiansund skulle begynne på et av elitestudiene i journalistikk i Norge. Han hadde gått service og samferdsel på videregående, men hadde skolevansker på grunn av sykdom som liten. Kameraklubben der faren var med hadde vekket en interesse for foto, og veien gikk til fotolinja på Skogn folkehøgskole.
– På folkehøgskolen fikk jeg en ny kjærlighet for skole. Mitt forhold til skolen var smått ødelagt etter videregående. Nå fikk jeg en ny gnist for skole igjen og fikk lyst til å studere, forteller Jonas, som søkte på Norsk fotofagskole i Trondheim.
– Skolen er kresne på hvem de tar inn. Du må enten ha mye erfaring eller ha gått på en fotoutdanning. Men rektoren sa at jeg var attraktiv for dem siden jeg hadde gått på folkehøgskole, forteller Jonas.
Han gikk to år på skolen, med spesialisering i redaksjonell innholdsproduksjon. Dermed hadde han også fått studiekompetanse. Øverst på ønskelista sto fotojournalistikk ved Oslo Met. Han besto opptaksprøven og ble en av 12 nye studenter. – Mange ser på folkehøgskole som noe lite faglig, men det stemmer ikke. Det jeg lærte på folkehøgskolen har gått igjen i begge fotoutdanningene mine, sier Jonas Fagereng Jacobsen, som det sist året har hatt praksis i LO Media og nå er ferdig med sin bachelor.
Informasjon om folkehøgskolene og søknadskjema finner du her.