HjemNå er søknadsfristen...

Nå er søknadsfristen her!

Av Trygve Norum-Lunås

Den ordinære fristen for å søke utdanning utløper den 15. april, men om du søker innen fristen kan du endre på studieønskene dine helt frem til den 1. juli.

Den 15. april er siste frist for å søke opptak til høyere utdanning via søknadsportalen Samordna opptak, som omfatter de fleste høyskoler og universitet i landet. Søknaden om opptak til universitet og høyskoler, som kan inneholde opptil ti studieønsker, opprettes og leveres elektronisk via nettsidene til Samordna opptak. Søknadsprosessen er nokså enkel, og er beskrevet i trinn for trinn her.

Fristen for å søke opptak til offentlige fagskoler er også 15. april. Søknaden om opptak til offentlige fagskoler gjøres på vigo.no.

Unntak fra fristen
Samordna opptak er søkeportalen for de fleste høyskoler og universitet, men mange private høyskoler, fagskoler og folkehøyskoler har egne søknadsprosesser, og kan ha andre tidsfrister og krav enn studiene som omfattes av Samordna opptak.

Om du vil søke deg til en privat utdanningsinstitusjon bør du derfor undersøke hvilke søknadsrutiner som gjelder for den spesifikke skolen. I mange tilfeller opererer private skoler med såkalt rullerende, eller løpende, opptak, hvor de holder åpent for søknader helt til studiet fylles opp av studenter.

Nettstudier må også nevnes blant unntakene fra den ordinære søknadsfristen. Studier over nett har ofte svært fleksible opptaksrutiner, og visse nettstudier gir studentene muligheten til å begynne studiene sine når som helst i løpet av året.

Søk nå – endre studieønskene senere
Dersom du er usikker på hva du vil studere, eller om du vil studere i det hele tatt, bør du gripe muligheten til å opprette en søknad hos Samordna opptak. Du har nemlig ingenting å tape på å søke, og om du så ønsker kan du kan simpelthen takke nei til eventuelle studietilbud.

Søknaden kan dessuten inneholde opptil ti studieønsker, og så lenge du leverer søknaden innen fristen den 15. april kan du endre på rekkefølgen av ønskene dine helt frem til den 1. juli, som er omprioriteringsfristen hos Samordna opptak.

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: