HjemSkal du flytte for å...

Skal du flytte for å studere denne høsten?

Tekst og bilder: Trygve Norum-Lunås / Ta Utdanning

Å finne nytt bosted som fersk student er både spennende og utfordrende. Du skal kanskje flytte hjemmefra for første gang? Her er noen tips til hva bør du tenke over som student på flyttefot:

Hvor vil du bo?
Valget av studieretning og utdanningsinstitusjon vil ofte være avgjørende for hvor du bosetter deg. Om du er så heldig å kan velge ditt studiested, er det et par ting det kan lønne seg å tenke over:

Vil du trives best i en stor by eller på et mindre tettsted? Hva slags studiemiljø ønsker du å oppleve? Hvor viktig er klimaet/været for deg? Ønsker du å bo en plass med kort vei til naturopplevelser, eller er det viktigere å ha tilgang til mange kulturtilbud og studentaktiviteter?

Hvordan vil du bo?
Som student på boligmarkedet har du flere alternativer. Vil du bo alene, med en venn eller i kollektiv med ukjente? Privat leiebolig eller studentbolig? Du kan enten leie eller kjøpe, noe som vil avhenge av blant annet bolig- og leiepriser, personlig økonomi og utvalget av bosteder.

Kollektiv
Mange studenter bor i kollektiv eller bofellesskap under studietiden. Det innebærer oftest at man deler fellesarealer som kjøkken, stue og bad. Det kan både være en god måte å møte nye folk på, samtidig som du kan spare en del penger på husleie og andre boutgifter.

Beliggenhet
Hvor langt unna skolen/campus er du villig til å bo? Vil du bo i sentrum eller i utkanten av byen? Er det viktig for deg å bo i nærheten av andre studenter, eller i en spesifikk bydel? Det kan også lønne seg å sjekke det kollektive reisetilbudet ved de forskjellige studiestedene. Vil du komme deg til og fra skolen med buss, eller trenger du kanskje en sykkel eller en bil?

Studentboliger
I mange av studiebyene tilbyr den lokale Studentsamskipnaden utleie av boliger spesifikt for studenter. Ofte vil dette være kollektiv, hvor man bor sammen og deler fellesarealer med andre studenter. Men det kan også være arealeffektive hybler for en person. I mange tilfeller er kostnadene for å leie studentboliger noe lavere enn for resten av leiemarkedet.

Vær imidlertid obs på at det kan være spesielle søknadsprosesser og ventelister for å få plass i en studentbolig. Om du vil sikre deg plass bør du derfor oppsøke den lokale Studentsamskipnaden for mer informasjon på et tidlig tidspunkt.

Hva har du råd til?
Økonomi vil for mange studenter være en styrende faktor i boligjakten. Bo- og levekostnader kan variere mellom ulike byer og studiesteder, og vil avhenge av om du bor sentrumsnært eller i utkanten, og hvorvidt du kan dele utgiftene med andre beboere.

Det er viktig å huske på at du som student ikke bare må sette av penger i budsjettet til boligkostnader, men også til andre utgifter som studiemateriell, mat, klær og fritidssysler. Kan du slå deg til ro med å bo noe trangere for å ha mer til overs for andre ting, eller vil du heller ofre noe for å få et finere tak over hodet?

Balansepunktet er det opp til deg å finne ut hvor ligger. Starten på studentlivet blir uansett en ny opplevelse som vil gi mange gode erfaringer og minner. 

Lykke til med boligjakten og studiestart! 

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: