HjemSlik søker du utdann...

Slik søker du utdanning

av Trygve Norum-Lunås

Nå er det endelig tid for å søke høyere utdanning til høsten 2023! Her er fristene du bør vite om i søknadsprosessen:

Den 1. februar åpnet Samordna opptak sin portal for å søke utdanning ved landets offentlige universiteter, høgskoler og fagskoler. I Studieoversiktene for 2023 kan du finne studiene som tilbys ved de ulike utdanningsinstitusjonene.

Med det er årets søknadssesong i gang, og tidsfrister for å søke og sende inn dokumentasjon (som vitnemål og attester) nærmer seg. Under er en oversikt over de viktigste tidsfristene du bør være klare over samt en innføring i hvordan du søker deg til høyere utdanning.

Endringer i regelverk
Hvert år kan det bli vedtatt endringer i opptakskrav, poengberegning, frister og annet som kan ha betydning for søknaden din. Du kan lese om endringene som gjelder for 2023 her. 

Søknadsfrist: 15. april kl. 23.59
Den ordinære søknadsfristen, som gjelder for de fleste studier som kan søkes på via Samordna opptak, er 15. april, og fristen for å laste opp dokumentasjon er også 15. april. For deg som fullfører en utdanning i vår, er fristen for å laste opp dokumentasjon den 1. juli.

For enkelte studier, som for eksempel Politihøgskolen og luftfartsfag ved UiT er søknadsfristen 1. mars, og fristen for å laste opp dokumentasjon er 20. mars. Les mer om 1. mars – fristen og hvem den gjelder for her.

Private skoler: Ingen frist – vær tidlig ute
Mens enkelte private skoler har fastsatte søknadsfrister, har de fleste private høyskoler og folkehøyskoler såkalt rullerende opptak, som vil si at det er åpent for søknader helt til studiet fylles opp. Vær oppmerksom på at populære utdanninger raskt kan fylles opp og dermed bli stengt for søknader. Dersom du vil studere ved en privat skole bør du derfor sjekke med skolen hvilke frister som eventuelt gjelder, og vurdere å søke så tidlig som mulig for å sikre deg en studieplass.

Slik søker du
Søknader til private skoler sendes direkte til skolen, ofte via et skjema på skolens nettsider. For å søke deg til offentlige universiteter,  høgskoler og fagskoler benyttes Samordna opptak.

Flere studieønsker
Etter å ha logget inn på nettsidene til Samordna opptak kan man legge inn opptil 10 studieønsker i søknaden. Rekkefølgen på studiene du søker på kan være avgjørende for hvilket studie du kommer inn på, noe du kan lese mer om her. Du kan likevel gjøre om på rekkefølgen (prioriteringen) av dine studieønsker i søknaden helt frem til 1. juli.

Svar på søknader fra Samordna opptak kommer 20. juli, og for å få plass må man gi et positivt svar (i søknaden på Samordna opptak sine nettsider) innen 24. juli.

Søk på studier etter fristen
Etter den ordinære søknadsprosessen er over, er det hvert år en del studier som fremdeles har plass til flere studenter. Den 19. juli legges en oversikt over ledige studieplasser ut på Samordna opptak, og fra og med neste morgen, klokken 9 den 20. juli, kan disse ledige studieplassene søkes på.

Den 29. juli starter suppleringsopptaket, hvor blant annet de som står på venteliste til studier vil få svar på om de kommer inn.

Enkelte kan stå på venteliste selv etter dette, og kan i så fall få en siste mulighet til å komme inn på et studium i etterfyllingsopptaket, som starter ca. 4. august.

Se en oversikt over de viktigste tidsfristene hos Samordna opptak

Lykke til med søknadsprosessen!

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: