HjemStudent på flyttefot...

Student på flyttefot?

Av Trygve Norum-Lunås

Å finne et nytt bosted, enten det er for å studere, arbeide eller av andre årsaker, kan være en stor og utfordrende omveltning – særlig om man flytter hjemmefra for første gang. Hva bør man tenke over som student på flyttefot?

Hvor vil du bo?
Blant de første stegene i en students boligjakt vil være å finne ut hvor en vil bo. Mens enkelte studier tilbys flere steder i landet (og over Internett), vil valget av studieretning og utdanningsinstitusjon for mange være avgjørende for hvor man bosetter seg.

Om man er så heldig at man kan velge sitt studiested, er det et par ting som det kan lønne seg å tenke over. Vil du bo i en stor by eller et mindre tettsted? Hva slags studiemiljø ønsker du å oppleve? Hvor viktig er klimaet/været for deg? Ønsker du å nyte storslått natur på fritiden, eller er det viktigere å ha tilgang til et bredt spekter av studentorganisasjoner og -aktiviteter – noe de store studiestedene i større grad kan tilby?

Svarene på slike spørsmål vil variere fra person til person og avhenge av hva man er ute etter å oppleve i studietiden. Å tenke over hva man ønsker ut av ens fremtidige studiested vil i alle tilfeller kunne hjelpe til å belyse og legge et bakteppe for avgjørelsen.

LES OGSÅ: Slik gjør du studietiden billigere

Hvordan, og med hvem, vil du bo?
Som student på boligmarkedet har man som regel en håndfull ulike alternativer for hvordan, og med hvem, man vil bo. For det første kan man enten leie eller kjøpe sitt bosted, noe som vil avhenge av blant annet bolig- og leiepriser, ens personlige økonomi og tilgjengeligheten av bosteder.

Foruten eierskapssituasjonen er det et par andre vesentlige skillelinjer i studenters boalternativer. Mange studenter bor i såkalte kollektiver, eller bofellesskap, hvor man ofte deler fellesarealer som kjøkken, stue og bad. Å bo i et kollektiv kan både være en god måte å møte nye folk på, samt at man kan spare litt penger, da det gjerne er billigere å bo i et kollektiv enn for en selv.

Beliggenheten av ens nye hjem er naturligvis viktig å ta i betraktning. Hvor langt unna skolen/campus er du villig til å bo? Vil du bo i sentrum eller i utkanten av byen? Er det viktig for deg å bo i nærheten av andre studenter, eller i en spesifikk bydel?

Studentboliger – et kollektiv for studenter
I mange av studiebyene her i landet tilbyr den lokale Studentsamskipnaden utleie av boliger spesifikt for studenter. Ofte vil dette være kollektiver, hvor man bor sammen og deler fellesarealer med andre studenter. Som nevnt kan kollektiver være positivt både sosialt sett og for lommeboken – og i mange tilfeller er kostnadene for å leie studentboliger noe lavere enn for resten av leiemarkedet.

Vær imidlertid obs på at det kan være ventelister og spesielle rutiner/søknadsprosesser for å få plass i en studentbolig. Om du vil sikre deg plass bør du derfor oppsøke den spesifikke utleieren og / eller Studentsamskipnaden for mer informasjon.

Hva har du råd til?
Økonomi vil for mange studenter være en styrende faktor i boligjakten. Bo- og levekostnader kan variere stort mellom ulike byer og studiesteder, og vil blant annet avhenge av om man bor sentrumsnært eller ei, og hvorvidt man deler utgiftene med andre beboere.

Det er viktig å huske på at man som student ikke bare må sette av penger i budsjettet til boligkostnader, men også til andre utgifter som studiemateriell, mat, klær og fritidssysler.

Kan du slå deg til ro med å bo noe trangere for å ha mer til overs for andre ting, eller vil du heller ofre noen goder for å få et finere tak over hodet? Balansepunktet er det opp til deg å finne ut hvor ligger.

Lykke til med boligjakten!

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: