HjemStudieteknikken som ...

Studieteknikken som hjelper deg i gang

Tekst: Ta Utdanning

Sliter du med lite motivasjon og effektivitet i studiehverdagen? Her er seks råd som gir deg bedre studieteknikk!

1) Sett realistiske delmål

Pensum kan virke overveldende når du har mye foran deg. I stedet for å ha stirrekonkurranse med boka kan det være lurt å dele opp det du skal gjøre i mindre delmål som er realistiske for deg. Det er ikke rart du blir umotivert hvis du tenker «jeg må lese hele pensum før eksamen». Målene du setter bør være konkrete og tidsbestemte. Som «jeg skal lese denne artikkelen på onsdag». Små mål har stor nytte i lengden, og kan samtidig gjøre det lettere å komme i gang. Alt er bedre enn ingenting!

Prøv å holde studiene og soverommet separat

2) Prioriter det viktigste, men start med noe spennende

Husk også at du ikke trenger å lese absolutt alt av pensum. Legg merke til hva som vektlegges i forelesninger og tidligere eksamensoppgaver, dette kan gi deg hint om hva du bør fokusere på. Det å se etter hva du synes er mest spennende fra pensum kan også gi økt motivasjon til å komme i gang. Minn deg selv på hvorfor du valgte studiet, eller hva i pensum som kan være nyttig for drømmejobben din.

3) Kom deg ut av hybelen!

For noen fungerer det bra å sitte på en hektisk lesesal sammen med andre. Man kan bli motivert selv av å omgås andre som jobber godt. Andre trives med støy rundt seg og liker å lese på et arbeidsområde, en kantine eller en kafé. Uavhengig av hvor du drar kan dette hjelpe med å fjerne distraksjoner som er lett tilgjengelige på hybelen, og danner et skille mellom arbeid og avslapning. Som en ekstra bonus vil du også få bedre søvnkvalitet av å holde arbeidsområdet utenfor hybelens fire vegger.

4) Lag avtaler med andre

Selv når du har planlagt å lese, kan det være lett å bryte avtaler som kun går utover deg selv. Derfor kan det være lurt å samle en kollokviegruppe – altså å avtale studieplaner med andre.

Slike planer kan være å diskutere pensum, eller å dra sammen på lesesal og jobbe individuelt. Da forplikter du deg til å møte opp, og kan samtidig gjøre studiearbeidet til en hyggeligere aktivitet. Du kan også gjøre arbeid med studiet mer fristende dersom du kjøper en god kaffe eller snacks til lesningen, lager en spilleliste du kan høre på når du leser, jobber på en hyggelig kafé, eller lignende.

En studiegruppe, eller kollokvie, kan være god motivasjon til å komme i gang med lesingen

5) Variasjon

Det kan være vanskelig å holde seg konsentrert i en lengre periode når arbeidet går i det samme. Avhengig av faget kan du variere arbeidsmetode mellom å lese, lage tankekart, se YouTube-videoer, diskutere med andre, dra på forelesninger, løse gamle eksamensoppgaver, og så videre. Variasjon kan brukes til å dele opp dagen i mindre økter, og gir deg også mulighet til å finne ut hvordan du lærer best.

6) Ta pauser

Til slutt er det viktig å ta gode pauser. Dette er ikke bare viktig for at du skal ha det bra, men gjør deg også mer produktiv og mottakelig for det du skal lære. Det er bedre å jobbe produktivt i en liten periode, enn å tvinge deg selv til å arbeide lengst mulig. Du har ikke friminutt på samme måte som på videregående, du må selv passe på at du får hvile.

Det å være student handler om mer enn å studere, så husk å unne deg selv tid til å slappe av og ha det gøy!

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: