HjemSunnfjord Spirit

Sunnfjord Spirit

Tekst og bilder: Sunnfjord Folkehøgskule

Det er så vanskelig å forklare deg hvordan det er å gå på folkehøgskole. Noe er viktig å si noe om, men til daglig tenker vi på helt andre ting! Begge deler vil vi prøve å forklare deg hvis du leser hele artikkelen. Også det om spirit-en.

Du kjenner muligens ikke til verken skolen eller Førde. Så da må vi gjøre noe med det:

Vi ligger altså i Førde i vakre Sunnfjord i Sogn og Fjordane. På Vestlandet altså, viss du sov i geografitimen. Kun en time med fly fra Gardermoen! Samme vei tilbake, men mange synes faktisk at det er en litt tung vei å ta.

Interesser og fag

Vi har linjer innenfor interesseområdene idrett, dans, bistand, friluftsliv og media. Skolen har et internasjonalt engasjement. og halve lærerstaben er fra andre land enn Norge. Og så må vi ta noe som ligner litt for mye på en skryteliste, men det er jo helt sant, da:

  • Vi har Beach Sport-linja med trolig landets fineste sandhall, som er vinteroppvarmet og rigget for alle slags sandidretter og 12 meters klatrevegg.
  • Landets største volleyballinje med mange medaljer i NM for videregående skoler.
  • Peacemakerlinja som bygger fred i Afrika og Asia med to lengre utenlandsopphold.
  • Foto Ekspedisjon der du lærer å fortelle med foto og film og kan lære dronefotografering.
  • Dans Idrett Brasil med proff danseinstruktør, pluss variert idrett. Musikaloppsetting og danseforestilling,
  • Linja Rein natur, der du får leve i naturen ved turer, kano- og kajakkpadling og fridykking, og i tillegg bidra til en litt reinere natur.
  • Sport Adventure med stor aktivitet på toppturer, fotball og mange slags eventyr.

Ble det litt mye nå? Da hjelper det å snakke om reising.

Du er kanskje som de fleste andre interessert i å reise og se verden. Vi kan da opplyse om at vi har fellestur til Sri Lanka der vi blant annet besøker vår søsterskole Kamam Folk High School. Vi reiser til Brasil, Australia, Nepal og Øst-Afrika og London, alt etter hvilken linje du går på. Dersom du er over gjennomsnittet interessert i bistand og internasjonal erfaring, så sjekk ut Peacemaker-linja.

Nå tåler vi en liten dose alvor

Se litt på overskriften på toppen. Nå skal vi prøve å forklare den: På tross av alle ulikhetene våre tror vi at alle kan litt mer viss vi prøver. Dette blir mye enklere dersom vi står sammen. Det handler om å bli en del av noe større enn seg selv. Dette er det vi mener med Sunnfjord Spirit.

Men tør jeg dette? Hvordan er det å være på en folkehøgskole? Vil jeg trives?

Så lurer du sikkert på hvordan det føles å gå på folkehøgskole. Nå skal vi tenke situasjonen etter noen uker for en typisk 19-åring på vår skole:

Vi har hatt dagsturer i naturen nær oss i natur som er utrolig fin og gjort fine ting sammen for å bli godt kjent. Vi har hatt dager med spennende besøk med rollespill, konserter og mye mer. Du har glemt at du var nervøs i starten for ikke å få venner.

Volleyballinja jobber mot KM og NM for videregående, og de har alt reist på studietur til Brasil. Noen linjer må vente til senere i skoleåret for å få sin studietur. Fotolinja lærer å bruke utstyret sitt og lager sine første presentasjoner på nett og på vegg. Du liker ganske godt en av de som er flink på gitar og lurer en hel del på hvorfor du ikke valgte gitar valgfag.

Peacemaker-linja har hatt en hektisk periode for å bli klar til lengre opphald i Øst-Afrika. De ser vi igjen først senere på høsten, men de er jo på facebook, da. Beach Sport-linja har lært mange nye sandidretter i sandhallen og har reist til Brasil på studietur. Du har lurt på å bestille pizza, men tok sjansen på å spise dagens fiskemiddag i stedet. Det gikk faktisk bra det også.

Sport Adventure har hatt fine toppturer, spilt fotball i Hafstadparken og opplevd Sunnfjordnaturen på sykkel. Dans Idrett Brasil har lært inn en del basic på dans og begynt å jobbe mot musikalen i november. Den får forresten alle elevene være med på! De har også reist til London og Brasil alt. Du har brukt en del tid i skolens nye treningsstudio sammen med venner. Du spør rundt hvem som har tatt feil t-skjorte på tørkerommet.

Du har droppet å reise hjem en av de første helgene slik du planla i starten, det er gøyere å være sammen med venner. Kanskje du ikke har prøvd den 12 meter høye klatreveggen ennå, men det står på lista. Rein Natur har nok hatt kano-kurs, og de har hatt noen turer for å lære fridykking, og de har kjent bållukta når soveposen blir snørt igjen for kvelden.

Kanskje du ikke trodde det, men du er blitt god til å møte opp på frokosten, for det er jo litt lenge til lunsj. Når dere møttes på kveldsmaten, så diskuterte dere dagens opplevelser og planene for kvelden. Og at noen burde se til å vaske knebeskytterne sine snart, de stinker. Det slår deg plutselig at du har glemt å ringe hjem på flere dager.

Det blir ingen ting viss du ikke søker

Har du lyst til å være med på dette? Vi kaller det Sunnfjord Spirit. Det handler om å bli en del av noe større enn seg selv. Du kan lese mer om oss på hjemmesiden vår.

Det er fremdeles ledige plasser på flere av linjene. Søk her!

Og forresten: Visjonen vår er «Verdensmester i eget liv». Det betyr å mestre både verden og livet. Greit å kunne det også.

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: