HjemUtforsk verden som s...

Utforsk verden som student

av Trygve Norum-Lunås

Norske studenter er blant de mest reiselystne i verden. Økt samarbeid med andre land og gode støtteordninger gjør det attraktivt å være norsk student i utlandet.

Støtteordninger gjør ikke-engelskspråklige land mer attraktive
Storbritannia, Danmark og USA er de klart mest populære studiedestinasjonen for norske studenter. Ifølge SSB er språket en av flere viktige faktorer for hvor norske studenter velger å reise, og tilbudet av engelskspråklige studier.

For å oppfordre flere til å studere også i ikke-engelskspråklige land har Kunnskaps-departementet de siste årene styrket støtteordningene for de som tar språkkurs, for eksempel i forberedelse til studier i land hvor engelsk ikke benyttes. Reglene for støtte til språkkurs utdypes i detalj på Lånekassens nettsider.

Fra skoleåret 2017-2018 ble også støtteordningen for skolepenger utvidet, slik at de som må betale store summer for å studere ved utenlandske skoler kan få et større lån fra Lånekassen.

Fortrinn på arbeidsmarkedet
Foruten å oppleve en annen kultur, møte mennesker fra andre verdenshjørner og praktisere et annet språk, kan et opphold i utlandet gjøre en mer selvstendig, fleksibel og ansvarsbevisst. Det er noen av grunnene til at studenter med erfaring fra utlandet stiller sterkere på arbeidsmarkedet.

Utenlandske skoler har gjerne andre undervisnings- og arbeidsmetoder enn hva man er vant med fra hjemme i Norge, og erfaringen av å tilpasse seg et nytt system kan gi et fortrinn og fleksibilitet i videre studier, samtidig som det kan være en nyttig ferdighet i en fremtidig arbeidskarrière.

I en verden som stadig blir mer sammenknyttet og hvor handel og kulturutveksling på tvers av landegrenser spiller en sentral rolle for bedrifter og organisasjoner, er slik selvinnsikt, tilpasningsevne og erfaring med å gå nye kulturer i møte ettertraktede attributter på arbeidsmarkedet.

Utforsk mulighetene
For å utforske de mange mulighetene som finnes for utveksling kan man benytte seg av nyttige ressurser som Kunnskapsdepartementets nettsted Utdanningiverden.no og Lånekassens nettsider. I tillegg har nettsidene til organisasjoner som ANSA, og SONOR mye informasjon som kan hjelpe deg med å finne frem til ditt fremtidige studiested i utlandet.

Om du allerede er tilknyttet en utdanningsinstitusjon er det letteste å kontakte en studieveileder ved skolen hvor du studerer. Da vil du også kunne få informasjon om hvilke utvekslingsavtaler og -muligheter som passer for din studieretning.

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: