HjemVeien til høyere utd...

Veien til høyere utdanning: viktige søknadsfrister og tips 

Når tiden kommer for å ta steget inn i høyere utdanning, er det essensielt å holde styr på viktige datoer og frister. En vellykket søknadsprosess starter med god planlegging. Her gir vi deg en oversikt over de sentrale fristene for å søke høyere utdanning gjennom Samordna opptak, samt noen råd som kan hjelpe på veien.

Søknadsfrister gjennom samordna opptak: 

  • 1. februar: Samordna opptak åpner for søknader. 
  • 15. april kl. 23:59: Den ordinære søknadsfristen for de fleste studieprogrammene. Dette er også fristen for å laste opp nødvendig dokumentasjon, slik som vitnemål og attester. 
  • 1. juli: For de som fullfører en utdanning i år og venter på vitnemål, er dette fristen for å laste opp slik dokumentasjon. 

For spesialiserte studieprogrammer, slik som politihøgskolen og enkelte fag ved UiT Norges arktiske universitet, kan det være egne, tidligere frister. Det er lurt å sjekke med institusjonen eller studieprogrammet du søker til for å være på den sikre siden.  

Ting å huske på når du søker

  1. Prioriter dine studieønsker: Du kan oppgi 10 studieønsker i søknaden din. Rekkefølgen her er viktig, da den kan avgjøre plasseringen din. Rekkefølgen kan endres frem til 1. juli, så bruk tiden til å vurdere valgene nøye. 
  1. Sjekk opptakskravene: Forsikre deg om at du oppfyller spesifikke krav for hvert program du søker til. Noen studier kan ha spesielle forhåndskrav utover generell studiekompetanse. 
  1. Dokumentasjon: Pass på at all nødvendig dokumentasjon er lastet opp og korrekt. Dette inkluderer vitnemål, attester og eventuell dokumentasjon av realfagspoeng eller tilleggspoeng: 
  1. Hold deg oppdatert på endringer: Opptakskrav, poengberegning og andre regler kan endre seg fra år til år. Sjekk alltid den nyeste informasjonen på Samordna opptak. 
  1. Vurder bredt: Selv om du har en drømmestudie, er det lurt å vurdere alternative studieprogrammer. Interessene dine kan utvikle seg, og det å ha flere alternativer kan øke sjansen for å få et studietilbud.  

Å søke høyere utdanning er en spennende prosess, og ved å følge disse fristende og tipsene er du på god vei til å ta dine neste steg i utdannelsesreisen.

Lykke til med søknadsprosessen

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: