HjemVelg en maritim karr...

Velg en maritim karriere når du søker høyere utdanning

Tekst og bilder: Maritim Karriere

Har du tenkt på hva som skjer når du bestiller et headset på nettet? Når det fraktes fra Asia til Norge, skjer det på en båt. I maritim næring kan du jobbe både i frisk sjøbris eller på kontor. Bli kjent med utdannings- og jobbmulighetene her.

– Norge er et lite land, men på havet er vi en stormakt. Norske sjøfolk, teknologi og skip finnes over hele verden. Vi trenger folk med alle slags bakgrunner og interesser, sier Karin Gjerløw Høidahl, leder for kompetanse, rekruttering og utdanning i Norges Rederiforbund.

Verden og Norge rundt
Thomas Olsson (22) studerer nautikk ved NTNU Ålesund og drømmer om å bli styrmann. Han har tidligere gått Vg1 TIP og maritime fag, og vært matroslærling hos Solstad Offshore.

– Å få reise verden rundt, møte nye mennesker og steder, er noe av det morsomste jeg kan tenke meg. Mitt livs eventyr var å seile fra Haugesund til Australia, sier Thomas.

Malin Moldeklev Meinhold (29) er utdannet byggingeniør og jobber i selskapet Sjøentreprenøren. Jobben tar henne mye rundt i Norge, og hun har jobbet på anlegg i Haugesund, Stavanger, Reipå, Harstad, Tana, Skjervøy og Egersund.

– Vi utfører alle typer anleggsjobber på sjøen. Prosjektene er veldig varierte og kan involvere mudring, sprengning, støpning, plastring, rørlegging og dykking. Det kjekkeste jeg vet er å reise og oppleve nye steder, kulturer, mennesker og natur. Det er ingenting som er bedre enn å få gjøre dette på jobb også, sier Malin. 

Mange muligheter
Hvis du skal søke høyere utdanning innen søknadsfristen til Samordna Opptak 15. april, kan mange ulike fag gi deg jobb i maritim næring. Det kan være alt fra ingeniørfag, økonomi eller juss til maritime fag som marinteknisk drift, nautikk, skipsdesign, eller maritim ledelse. 

– Det er utrolig mange retninger å gå. Å jobbe hos Sjøentreprenøren passer for de som liker en variert hverdag, er løsningsorienterte og ikke låser seg fast i en arbeidsoppgave. Jeg anbefaler derfor alle å sjekke ut mulighetene som finnes innenfor maritim karriere. Der finnes det noe for veldig, veldig mange, oppfordrer Malin.  

Thomas Olsson legger til:
– Hvis du er nysgjerrig på en maritim karriere: GO FOR IT! Det er en god karriere, med mange bra yrker og store muligheter. Gjør det du selv vil, ikke følg strømmen!

Et hav av muligheter
Norge har en lang kyst og fem ganger så mye hav som land. Det betyr at havet er Norges kanskje viktigste ressurs, verdiskaper og arbeidsplass.

– Skipsfarten og den maritime næring er i stadig endring og de neste tiårene vil bli en spennende reise for alle innenfor næringen. Med en karriere i maritim næring, både på sjø og på land, er du med på å forme fremtidens Norge, sier Karin Gjerløw Høidahl i Norges Rederiforbund.

Norges Rederiforbund driver rekrutteringskampanjen Maritim Karriere sammen med Maritimt Forum. Du kan lære mer om utdanningene og yrkene i maritim næring på nettsidene maritimkarriere.no og dratilsjøs.no, YouTube, Instagram og TikTok. Og på Snapchat kan du hver uke bli med unge mennesker på jobb – både til sjøs og på land.

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: