HjemØnsker du deg en job...

Ønsker du deg en jobb i sommer?

Tekst: Trygve Norum-Lunås / Ta Utdanning

Selv om sommeren nå står for døren er det fremdeles mange bedrifter som er på utkikk etter sommervikarer. Så hvis du vil tjene penger i ferien, er det ikke for sent å starte søknadsprosessen!

Sjekk stillingsannonser

Stillingsannonser er et naturlig sted å starte jobbjakten. På nettsteder som Finn.no, Nav.no og Jobbsafari.no ligger det hundrevis av utlyste sommerjobber og vikariater for sommermånedene. Et annet sted å lete etter stillingsannonser er i lokalaviser og på deres nettsteder.

Det er også mulig å finne utlyst arbeid på oppslagstavler, som finnes på butikker, kjøpesentre, idrettshaller eller lignende. Særlig småjobber, etterlyst av privatpersoner, kan dukke opp på slike oppslagstavler. Det er også verdt å sjekke sosiale medier og lokale Facebook-sider, som i mange tilfeller tar over for de tradisjonelle oppslagstavlene.

Utlys ditt jobbønske

Annonsesider og oppslagstavler kan også brukes til å utlyse tjenester du kan utføre og ditt ønske om en jobb. Oppslagstavler kan være spesielt nyttige hvis du kan tenke deg å utføre mindre arbeidsoppgaver, som hagearbeid, dyre- eller barnepass, bilvasking, maling osv.

Bruk personlige kontakter

En av de mest effektive måtene å finne seg arbeid på er gjennom personlige kontakter og bekjentskaper. Hvis du er på utkikk etter en jobb, spre ordet blant venner og familie – kanskje er det noen som kjenner noen som trenger en vikar i sommer.

Personlig referanse

Skaff deg en (eller flere) personlig referanse som kan legge inn et godt ord for deg til en potensiell arbeidsgiver. Selv i dagens digitale verden, hvor svært mye informasjon om hver enkelt av oss kan innhentes fra nettet, er en personlig referanse ofte gull verdt. Spør alltid om tillatelse til å bruke dine referanser først og sørg for at de vil gi deg en god anbefaling før du setter dem opp på CV’n.

Oppsøk potensielle arbeidsplasser

Det er også mulig å oppsøke potensielle arbeidsplasser direkte. Send en hyggelig og profesjonell e-post, eller ta en telefonsamtale. Du kan også rett og slett ta med CV’n din og møte opp med et smil! Selv om bedriften ikke har utlyst ledige stillinger, kan innsatsen legge grunnlaget for et fremtidig arbeidsforhold.

Ikke vær kresen

Som ung og uerfaren lønner det seg ikke å være kresen til type jobber du kan tenke deg å gjøre. Søk på mange ulike jobber og vær fleksibel når det kommer til arbeidstider- og oppgaver. Dette vil øke sjansene dine for å få en jobb!

Vær likevel klar over at du som arbeidstaker har visse rettigheter når det kommer til lønn, pauser og arbeidsvilkår generelt. Du kan lese mer om hvilke rettigheter du har som sommervikar i denne artikkelen

Lykke til med jobbjakten!

Besøk Norges største utdanningsmesse

Bli inspirert og finn nyttig informasjon om utdanning og karrierevalg!

Velg arrangement: