Nå er søknadsfristen her!

Tekst: Trygve Norum-Lunås

15. april går fristen ut for å søke høyere utdanning til høsten. Søker du i tide kan du gjøre om på ønskene dine helt frem til 1. juli!

Søknader til offentlig høyere utdanning, som universiteter og de fleste høyskoler i landet, må leveres via søknadsportalen Samordna opptak. Fristen utløper den 15. april, men i søknaden kan du legge inn opptil ti studieønsker som du kan gjøre om rekkefølgen på helt frem til omprioriteringsfristen den 1. juli.

LES OGSÅ: Slik søker du utdanning

Søk nå, bestem deg senere
Hvis du er usikker på om du vil studere til høsten er det lite å tape på å levere en søknad. Søknaden er ikke bindende, og selv om du blir tilbudt en studieplass kan du takke nei til plassen, helt uten problemer.

LES OGSÅ: 5 råd for deg som skal velge utdanning

Frister i søknadsprosessen:
Etter å ha levert søknaden er det noen frister som det er viktig å være klar over. Allerede 20. april utløper fristen for å sende inn nødvendig dokumentasjon i tilknytning til søknaden. Dette kan være vitnemål fra videregående skole, svennebrev eller attester på tidligere arbeidsforhold, alt etter hva som kreves ved studiet som du søker på. Du kan lese mer om dokumentasjonsfristen på Samordnaopptak.no.

Den 20. juli får du svar på søknader sendt via Samordna opptak. Hvis du blir tilbudt en studieplass må du gi et positivt svar innen fristen den 24. juli for å sikre deg plassen. De som ikke tilbys en studieplass, men settes på venteliste vil få svar enten i suppleringsopptaket, som starter den 29. juli, eller i etterfyllingsopptaket, som starter rundt den 7. august.

På nettsidene til Samordna opptak kan du se en oversikt over alle tidsfristene i søknadsprosessen.

Offentlige fagskoler har også søknadsfrist 15. april
De offentlige fagskolene har også søknadsfrist 15. april. Fagskolene tilbyr høyere yrkesfaglige utdanninger på ett eller to år, som kan tas i bruk direkte i arbeidslivet. Du finner mer info om fagskoleutdanning på utdanning.no, og kan sende søknad på vigo.no.

Andre frister ved private skoler og nettstudier
Fristen den 15. april gjelder altså for søknader til høyere utdanning sendt via Samordnaopptak.no, som omfatter de offentlige universitetene og høgskolene. For private høyskoler, fagskoler og folkehøyskoler er det som regel andre frister og rutiner som gjelder i søknadsprosessen. Mange skoler benytter seg av såkalt rullerende– eller løpende opptak, som betyr at de holder åpent for søknader helt til studiet fylles opp.

Med løpende opptak har du muligheten til å søke på utdanninger helt frem til studiestart, så fremt det fremdeles er ledige plasser igjen. I praksis vil det si at det er førstemann til mølla og ved populære linjer gjelder det derfor å søke tidlig, før studiet fylles opp.

Hvis du ikke rekker søknadsfristene kan nettstudier være et godt alternativ. Utvalget av studier over Internett er stadig økende, også ved de større utdanningsinstitusjonene. Studieløpet kan i mange tilfeller påbegynnes når som helst på året, uavhengig av søknadsfrister.

LES OGSÅ: Veien til høyere utdanning

I magasinet Utdanning & Karriere 2019 kan du lese mer om utdanningsvalg, de største studiebyene i Norge og Aleksander Gammes råd til studenter om å følge lidenskapen.