Er du en smarting? Bli farmasøyt!

Tekst og bilder: Apotekerforeningen/Kubrix

Er du nysgjerrig på medisin, helse og hvordan legemidler virker? Liker du realfag? Eller er du glad i å jobbe med mennesker? Da er nok farmasi noe for deg.

Det finnes heldigvis ingen fasit på hvordan en farmasøyt er som person, men at de kan svare ja på ett eller flere av spørsmålene over, kan vi nesten garantere.

apotekerforeningen nyhetsbrev 2016 septemberMen vet du egentlig hva en farmasøyt er og hva de gjør?
En farmasøyt er en ekspert på legemidler – fra hvordan de lages og skal brukes, til hvordan medisinene virker i kroppen.

Både bachelor- og masterutdanning
Det finnes to typer farmasøyter, avhengig av lengden på utdanningen: provisorfarmasøyt og reseptarfarmasøyt. Provisorfarmasøyter har en mastergrad i farmasi, mens reseptarfarmasøytene har en bachelor.

Realfag er en sentral del av begge utdanningen, og felles for studiene er at man lærer hvordan legemidler lages og virker. Både bachelor- og masterutdanningen har en praksisperiode i apotek som alle studenter må bestå.

Du kan studere farmasi ved fem studiesteder i Norge. Universitet i Oslo, Bergen og Tromsø tilbyr alle masterutdanning, mens du kan ta en bachelorgrad ved Nord Universitet, Universitet i Tromsø og Høgskolen i Oslo og Akershus.

VIDEO: Prøv en dag som farmasistudent

apotekerforeningen nyhetsbrev 2016 septemberJobbe med mennesker
De fleste farmasøyter velger å jobbe i apotek, men karrieremulighetene er mange. Som farmasøyt kan du jobbe i legemiddelindustrien, offentlig forvaltning, sykehus eller med forskning og undervisning. For å nevne noe.

Farmasøyter som jobber i apotek har som hovedoppgave å utlevere legemidler og å veilede kunder eller annet helsepersonell i hvordan legemidlene skal brukes. Å sikre at pasienter tar medisinene riktig, er en viktig samfunnsoppgave der farmasøyter spiller en helt avgjørende rolle.

VIDEO: Prøv en dag som apotekfarmasøyt 

Mange som velger å studere farmasi, liker å jobbe med mennesker. Farmasøyter er helsepersonell og ofte i kontakt med ulike type mennesker – gjerne som problemløsere eller rådgivere. Råd og veiledning er derfor en sentral og viktig del av jobben som farmasøyt i apotek.

Det sies at det som kjennetegner en god farmasøyt, er evnen til kommunisere og formidle kunnskap til andre.

Se farmasiutdanning.no  for mer informasjon!

Apotekfororeningen logo_ nyhetsbrev september