Frivillig arbeid trenger ikke å koste skjorta!

Tekst og bilder: Aktiv Ungdom

Usikker på hva du skal studere eller ønsker du deg nye utfordringer? Med Europeisk volontørtjeneste (EVS) kan du jobbe frivillig i Europa og skaffe deg viktig erfaring uten å slakte sparegrisen.

Er du mellom 17 og 30 år kan du jobbe i opp til ett år som frivillig i Europa eller i EUs naboland gjennom Aktiv Ungdom og Europeisk volontørtjeneste. Du velger selv hvilket land du vil bo i og hvilke tema du ønsker å jobbe med. Og det beste av alt: Det er helt gratis! Utgifter til reise, kost, losji, språkopplæring og forsikring blir dekket, og du vil til og med få litt lommepenger slik at du kan ha et sosialt liv under oppholdet.

Aktiv Ungdom og EVS er del av EUs program for
utdanning, ungdom og idrett: Erasmus+, og drives i Norge av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Aktiv ungdom, 2016, august, erasmus nyhetsbrevAstrid Leiros Sandberg (20 år, fra Narvik) var usikker på hva hun ønsket å gjøre etter videregående skole. Uten erfaring fra frivillig i arbeid, var hun var hun i tvil om hun hadde det som skulle til for å jobbe som volontør i et annet land. Hun tok likevel steget ut i det ukjente, og dro til Sardinia for å jobbe 8 måneder på en skole gjennom EVS.Som volontør får du mulighet til å gjøre en innsats for en ideell eller offentlig organisasjon i et annet land. Det stilles ingen krav til karakterer, utdanning eller annen formell kompetanse. Alt du trenger er en positiv innstilling og et ønske om å gjøre en innsats i organisasjonen du kommer til. En EVS-volontør jobber rundt 35 timer i uka i vertsorganisasjonen og får opplæring og veiledning underveis. Alle volontørene får en egen mentor som skal hjelpe dem med å finne seg til rette sosialt og på arbeidsplassen. Mentoren skal ha kontakt med deg gjennom hele oppholdet, og hjelpe med alle problemer som kan oppstå. Du får tilbud om språkkurs og får delta på seminarer sammen med andre frivillige.Vil du bli volontør? Finn ut hvordan på Aktiv Ungdoms nettside 

Aktiv ungdom, 2016, august, erasmus nyhetsbrev eu logoAstrid angret ikke på valget hun tok. «For meg var det en veldig givende opplevelse. Jeg måtte lære meg å ta initiativ, fikk erfaring i klasserommet, og siden elevene ikke var så gode i engelsk, lærte jeg italiensk raskt. Dagene var tidvis slitsomme og hektiske, men jeg hadde det nesten utelukkende gøy,» forteller Astrid, som etter volontøroppholdet startet på lektorstudiet ved Universitetet i Tromsø.

Ved å jobbe frivillig i et annet land får du mulighet til å oppleve en ny kultur, bli bedre kjent med deg selv og få erfaringer som kan være nyttige senere i livet. Mange arbeidsgivere verdsetter at du har erfaring fra utlandet og at du har jobbet frivillig. Mange av de som har reist ut gjennom Aktiv Ungdom-programmet i løpet av de 20 årene tilbudet har eksistert, forteller at denne opplevelsen har vært med på å forme dem som mennesker, åpnet nye interessefelt og gitt dem muligheter i arbeidslivet.

august aktiv ungdom 2016 nyhetsbrevDet som var viktig for Astrid da hun bestemte seg for å bli volontør, var at hun ville få sjansen til å få gjøre noe av betydning for andre. Utfordringen og muligheten til å tilegne seg nye kunnskaper og ferdigheter var også viktig. «Jeg hadde lekt med tanken på å reise på backpacking i fjerne strøk, men det betydde mye for meg at reisen skulle inneholde noe mer enn en ferie,» forteller Astrid.

Det beste med å være volontør er… Se videoen der utenlandske volontører i Norge forteller om sine erfaringer 

Du kan lese mer om oppholdet til Astrid på Aktiv Ungdoms nettside eller på bloggen hennes. Vil du ha mer informasjon om EVS og høre andres erfaringer, finner du dette på nettsidene til Aktiv Ungdom.

Hvis du selv ønsker å bli volontør, må du beregne god tid på å finne en organisasjon du kan reise til. Vi har laget en oppskrift på hvordan du går frem for å få til et EVS-opphold, som vi anbefaler deg å lese godt.

Ingrid Dybvik
Tlf: 466 19 051,
Epost: ingrid.dybvik(a)bufdir.no

Sigrid Smith-Tønnessen
Tlf: 46 61 97 93,
E-post: sigrid.smith-tonnessen(a)bufdir.no